Recseg-ropog

-

Ország-világM. M.2017. 09. 16. szombat2017. 09. 16.

Kép: People demonstrate carrying esteladas or independence flags ahead of the Catalan National Day in Barcelona, Spain, Sunday Sept. 10, 2017. Hundred of thousands of people are expected to demonstrate in Barcelona to call for the creation of a new Mediterranean nation, as they celebrate the Catalan National Day holiday. (AP Photo/Emilio Morenatti), Fotó: Emilio Morenatti

Recseg-ropog
People demonstrate carrying esteladas or independence flags ahead of the Catalan National Day in Barcelona, Spain, Sunday Sept. 10, 2017. Hundred of thousands of people are expected to demonstrate in Barcelona to call for the creation of a new Mediterranean nation, as they celebrate the Catalan National Day holiday. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Fotó: Emilio Morenatti

MENNEK VAGY MARADNAK? Nagyszabású felvonulást tartottak Barcelonában, ahol a résztvevők megerősítették, hogy október 1-jén Katalónia megtartja a függetlenségéről szóló referendumot, a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére. „Függetlenség”, „Szavazni akarunk” – skandálta a 350 ezer és egymillió közé becsült tömeg. Rengetegen érkeztek buszokkal Katalónia távolabbi részeiből is. Jordi Sánchez, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű civil politikai szervezet elnöke a spanyol hatóságoknak azt üzente: ha a szavazóurnákat keresik, megtalálják október 1-jén a szavazóhelyiségekben.

A két kormány csatározása a bíróságokon és a katalán parlamentben zajlik. Utóbbi, a függetlenségpárti többség támogatásával expressz módon, mindössze néhány óra alatt fogadta el a múlt héten a népszavazást szabályozó törvényt és a Katalónia elszakadását előkészítő jogszabályt. Madrid szerint a katalán referendum sérti a spanyol nemzet egységét, szuverenitását, és arról csak egy országos népszavazás dönthet, ezt azonban a katalán vezetés nem fogadta el. A sietség hátterében az állhat, hogy a legfrissebb közvéleménykutatások szerint Katalóniában a függetlenség társadalmi bázisa szűkül, a katalán kormány pedig emiatt felgyorsítja lépéseit, megkerülve az útjába kerülő demokratikus elveket.

Ezek is érdekelhetnek