Terjed a vírus

Már többször is beszámoltunk a romániai kanyarójárványról, ami 2016 februárjában ütötte fel a fejét, s mára csaknem az ország teljes területére kiterjed. Azóta 9104 igazolt kanyarós megbetegedést jelentettek, a legfrissebb adatok szerint az utóbbi hetekben 34-re emelkedett a fertőző kór halálos áldozatainak száma, továbbá újabb 122 fertőzöttet regisztráltak.

Ország-világHabik Erzsébet2017. 09. 29. péntek2017. 09. 29.

Kép: 18 month-old baby boy MMR vaccination. Paris, France VOISIN/PHANIE, Fotó: VOISIN

Medical consultation
18 month-old baby boy MMR vaccination. Paris, France VOISIN/PHANIE
Fotó: VOISIN

A legtöbb megbetegedést a Magyarországgal határos nyugati megyékben észlelték – adja hírül az MTI. A román hatóságok a lakosság átoltottságának csökkenésével magyarázzák a kór terjedését. A szülőket különböző megszorításokkal és folyamatos tanácsadással igyekeznek rábírni, hogy oltassák be a gyermekeiket, emellett pedig a vakcinaellátáson is javítanak.

Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltást, aminek köszönhetően a 48 éven aluli lakosság döntő többsége kapott legalább egy kanyaró elleni oltást. A hosszú távú védettség kialakítása érdekében 1989-től két alkalommal: 15 hónapos, majd 11 éves korban oltják a gyerekeket. A lakosság átoltottsága meghaladja a 98 százalékot, így elmondható, hogy védettek vagyunk. A szomszédból behurcolt kanyaróvírusra azonban folyamatosan számítani kell. A kockázat, hogy fertőző beteggel találkozzanak, elsősorban a betegellátás első vonalában dolgozók körében magasabb – hívta fel a figyelmet még tavasszal az ÁNTSZ, amikor vesztegzárat kellett elrendelni a makói kórházban a kanyaró okozta megbetegedések miatt.

Ezek is érdekelhetnek