Változatok orvoshiányra - Áldás a Balaton környéki egészségügyiseknek a szezon vége

Havi hetet-nyolcat is ügyelt a tóparti doktor a lassan véget érő balatoni turisztikai szezonban. Balatonbogláron csaknem kenyértörésre került sor, mert egyesekre hatalmas terhelés hárult, míg más orvosok nem voltak hajlandók ügyeletet adni.

Ország-világFónai Imre2017. 09. 07. csütörtök2017. 09. 07.

Kép: vizimentők balaton csónak fürdőzők nyár gyerekek 2007 06 11 Fotó: Kállai Márton

Változatok orvoshiányra -  Áldás a Balaton környéki egészségügyiseknek a szezon vége
vizimentők balaton csónak fürdőzők nyár gyerekek 2007 06 11 Fotó: Kállai Márton

Társulást hoztak létre az orvosi ügyelet fenntartására a Boglár környéki települések, ám a doktorok ebben nagyon egyenlőtlenül vettek részt. Mészáros Miklós balatonboglári polgármester kilátásba helyezte, hogy felmondják a társulási megállapodást, ha nem változik a helyzet.

A nyári szezonban a helyi orvosokra hárul a feladat, hogy ellássák azt a lakosságot, amelynek száma a tóparti településeken többszöröse a télinek.

– Szeptemberben megbeszélést tartunk, ebben maradtunk – mondta a boglári polgármester. – Fontos a feladat, megoldására kell jutnunk, akár azon az áron is, hogy emelni kell az ügyeleti óradíjat.

Kérdés, a több pénz több orvost vesz-e rá az ügyeletre. Másutt sem volt könnyű a nyári ellátás biztosítása. A siófoki kórházban például évek óta bevett gyakorlat, hogy arra az időszakra, amikor az ellátandó lakosság száma megnő, vendégorvosokat szerződtetnek az ország más intézményeiből.

Akadnak olyan doktorok, akik családostul jönnek, s míg a család többi tagja nyaral, ők dolgoznak a siófoki kórházban. Az intézmény a nővérszállón elhelyezést is tud biztosítani, de olyanokról is tudni, akiknek nyaralójuk van a Balaton partján.

A vendégorvoslás egyik sajátos, egyedi formája a zamárdi szabad strand orvosszemélyzete. Már a kilencvenes évek közepe óta járnak oda mentőorvosok a Hajdúságból, szintén családostul, kéthetes váltásban. A szállásukat a város adja, ellátásukról a helyi vendéglősök gondoskodnak.

Kiegészülve a helyi vízi mentőkkel, a Balaton egyetlen hasonló amatőr strandi mentőalakulata a zamárdi.

Áldás
a Balaton
környéki
egészségügyiseknek
a szezon vége

Ezek is érdekelhetnek