'Nőtlen vagyok, ha elárulom, mennyi a pénzem, nemigen lenne nyugtom…'

Ezt írtuk a Szabad Föld hetilap hasábjain október második hetében.

Ország-világSZF-ajánló2017. 10. 19. csütörtök2017. 10. 19.
'Nőtlen vagyok, ha elárulom, mennyi a pénzem, nemigen lenne nyugtom…'


1947.
A kormány a cukorfejadagot október 1. napjától kezdve felemelte. Az új fejadagok havonként a következők. 1) 12 éven aluli gyermekek, terhes anyák, szoptatós anyák és 65 éven felüliek részére 60 dkg. 2) 12–65 éves személyek részére Nagy- Budapesten és a törvényhatósági jogú városokban 40 dkg, az ország egyéb területén 30 dkg. A cukorfejadagot havonta egyszer lehet kiváltani.


1957.
A napokban óriási jelentőségű eseményről adott hírt a világnak a szovjet távirati iroda, a TASZSZ. Hosszú évek tudományos kutatásait koronázta siker, amikor október 4-én, a világon először megtörtént az első mesterséges hold felbocsátása. A mesterséges hold gömb alakú, átmérője 58 centi, súlya 83,6 kiló, 4 antennájával 900 kilométeres magasságban 1 óra 35 perc alatt kerüli meg a Földet. A szputnyik, miközben két rádióadójával állandóan bip-bip jeleket bocsát ki, amit a rádióamatőrök is hallanak, egyszerű távcsővel is látható az égbolton.


1967.
Lesencefalu főutcáján, a tsz-iroda előtt pereg a dob, nagy hangon hirdeti a dobos a gyülekezőknek: akik az aratásért járó szalmarészt még nem vitték el, ma okvetlenül jöjjenek érte a szérűre, mert nem tudjuk tovább tárolni… Vörös László, a tsz „kiselnöke”, a tanácsháza kisbírója dobol tavasztól őszig majd minden reggel. Így mindenki tudja, hogyan döntött este a vezetőség, hová menjenek dolgozni. „Hat óra körül már várnak az emberek a kapuban, az ablakban; a nagy munkák idején még este is bejárom a falut és kidobolom a ránk váró feladatokat. Hogy mennyit keresek ezzel? Hát azt nem ütöm dobra. Nőtlen vagyok, ha elárulom, mennyi a pénzem, nemigen lenne nyugtom…”


1977.
Tizenhét éves lány vagyok, és máris van egy komoly gondom. Több mint két hónapja udvarol nekem egy 26 éves legény. Nagyszerűen táncol, végtelenül kedves, feltűnően bőkezű. Szüleimnek is imponál, mert máris vezető állást tölt be. Egyszer azonban azzal jött haza az anyám, hogy egyik munkatársa valami furcsát mondott az udvarlómra. Azt mondta, hogy nagy donhuán, és gúnyosan mosolygott. Én nem tudom, mit jelent ez a szó, anyám még úgy se, de félünk, hogy ez valami rosszat jelent.


1987.
Négyszáz négyzetméteres mennyezetfestmény készült el Gyulán, a belvárosi katolikus templomban. A méretét tekintve páratlan alkotást Patay László Munkácsy-díjas művész tanítványaival, tíz hónapnyi előkészület után három hónap alatt festette meg. A barokk templomot 1779-ben úgy szentelték fel, hogy a mennyezete üres maradt, a hiányt most, több mint kétszáz év után pótolták. A 180 alakos hatalmas freskón megelevenedik a város története, s szerepelnek rajta a jeles gyulaiak, közöttük Erkel Ferenc is.


1997.
A közoktatásnak kiemelkedően elhanyagolt területe az általános iskola. Miközben az óvoda a közoktatás legjobban működő területe, noha nincs jobban finanszírozva, mint az elemi iskola. Ennek egyetlen igaz oka van: az óvoda a gyerekekről szól, és nincs benne még az időcsapdában. Nem kell teljesíteni – ezért lehet teljesíteni. Számomra mindig érthetetlen volt, hogy az a gyerek, aki augusztusig óvodába járt, mitől tudna szeptembertől mássá válni?
(Horn Gábor oktatási szakértő)


2007.
Terjed az aranysakál. Nádi vagy réti farkasként évszázadokon át őshonos tagja volt a magyar állatvilágnak ez a nálunk már egyszer kipusztultnak nyilvánított kutyaféle ragadozó. Eltűnését az azóta betiltott kitett mérgek okozták. Most ismét egyre gyakrabban mutatkozik; új keletű felbukkanásához új név is társul: aranysakálként tartja számon a tudomány. Mivel nálunk válogathat a kis rágcsálókból, és természetes ellensége nincs, tartós megtelepedésével számolhatunk.

Ezek is érdekelhetnek