Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Idénye van a sütőtöknek, érdemes is élnünk vele, hiszen egészséges zöldségféle. A piacokon leginkább a sötét narancssárga héjú, hússzínű, 4-6 kilós, kerek tökökkel találkozhatunk, illetve az 1-2 kilós sonkatökkel. A 4-8 kilós, fehéres szürke héjú Nagydobosi, illetve Kiszombori fajták ma már ritkábbak.
Kép: Calabash or Bottle Gourds (Lagenaria siceraria), Image: 173970521, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER, Fotó: Profimedia
A sütőtök a sárga színanyagainak (karotinoidjainak) köszönhetően különösen gazdag A-vitamin-forrás, emellett erős antioxidáns, ami fontos szerepet játszik például a bőr védelmében, így a ráncok kialakulásának megakadályozásában (sőt egyes kutatási eredmények szerint rákmegelőző hatású is). Mivel sok rost található benne, igen laktató, ugyanakkor viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, ezért rendszeres fogyasztása segítség lehet a fogyásban.
A sütőtököt célszerű 5-8 centis szeletekre (kockákra) darabolni, s úgy tenni a tepsibe (vagy a sütőlapra), ügyelve, hogy az egyes darabok között jó ujjnyi távolság maradjon.
Két kilónál több nyers tököt ne tegyünk egy átlagos sütőbe, mert főtt íze lesz. Az átlagos sütési idő 80-90 perc, kezdve 220 fokon (30 perc), folytatva 200 fokon (30 perc), és befejezve 160 fokon. A tök akkor kész, amikor halványsárga színű, száraz, héja mint a kenyéré, s villával könnyen átszúrható.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu