Díszek, csemegék

Idénye van a sütőtöknek, érdemes is élnünk vele, hiszen egészséges zöldségféle. A piacokon leginkább a sötét narancssárga héjú, hússzínű, 4-6 kilós, kerek tökökkel találkozhatunk, illetve az 1-2 kilós sonkatökkel. A 4-8 kilós, fehéres szürke héjú Nagydobosi, illetve Kiszombori fajták ma már ritkábbak.

Ország-világValló László2017. 10. 17. kedd2017. 10. 17.

Kép: Calabash or Bottle Gourds (Lagenaria siceraria), Image: 173970521, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER, Fotó: Profimedia

Díszek, csemegék
Calabash or Bottle Gourds (Lagenaria siceraria), Image: 173970521, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER
Fotó: Profimedia

A sütőtök a sárga színanyagainak (karotinoidjainak) köszönhetően különösen gazdag A-vitamin-forrás, emellett erős antioxidáns, ami fontos szerepet játszik például a bőr védelmében, így a ráncok kialakulásának megakadályozásában (sőt egyes kutatási eredmények szerint rákmegelőző hatású is). Mivel sok rost található benne, igen laktató, ugyanakkor viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, ezért rendszeres fogyasztása segítség lehet a fogyásban.

A sütőtököt célszerű 5-8 centis szeletekre (kockákra) darabolni, s úgy tenni a tepsibe (vagy a sütőlapra), ügyelve, hogy az egyes darabok között jó ujjnyi távolság maradjon.

Két kilónál több nyers tököt ne tegyünk egy átlagos sütőbe, mert főtt íze lesz. Az átlagos sütési idő 80-90 perc, kezdve 220 fokon (30 perc), folytatva 200 fokon (30 perc), és befejezve 160 fokon. A tök akkor kész, amikor halványsárga színű, száraz, héja mint a kenyéré, s villával könnyen átszúrható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek