Ez is foci

EGYELŐRE nem úgy tűnik, hogy veszélybe kerülhet a Barcelona labdarúgócsapata La Liga-szereplése a hétvégi botrányos spanyolországi események miatt. A helyzet kényes.

Ország-világF. Tóth Benedek2017. 10. 07. szombat2017. 10. 07.

Kép: Spectator tribunes remain empty as the Spanish league football match FC Barcelona vs UD Las Palmas is played behind closed doors at the Camp Nou stadium in Barcelona on October 1, 2017. Barcelona's La Liga match against Las Palmas was played behind closed doors after the Spanish league refused to postpone the match. At least 91 people have been injured in clashes between police and activists in Catalonia over an independence referendum for the region deemed illegal by the Spanish government. / AFP PHOTO / JOSE JORDAN, Fotó: JOSE JORDAN

Ez is foci
Spectator tribunes remain empty as the Spanish league football match FC Barcelona vs UD Las Palmas is played behind closed doors at the Camp Nou stadium in Barcelona on October 1, 2017. Barcelona's La Liga match against Las Palmas was played behind closed doors after the Spanish league refused to postpone the match. At least 91 people have been injured in clashes between police and activists in Catalonia over an independence referendum for the region deemed illegal by the Spanish government. / AFP PHOTO / JOSE JORDAN
Fotó: JOSE JORDAN

A legutóbbi, 2014-es labdarúgó-világbajnokság előtt a spanyol válogatott egy dallal készült. A La Roja Baila című dal vezérszólamát a Real Madrid védője, az Andalúziából származó Sergio Ramos énekelte. Sokan azt hitték, hogy a közös éneklésben nem vesz részt a katalán Gerard Piqué, de ott volt, 2016-ban ismét azt mondta, hogy őt nem szívesen látják a spanyol válogatottban. Ez annak a jele, hogy a sport olykor nem csak a sportról szól, és most, szeptember–október fordulóján éppen ennek a példáját láthattuk Barcelonában. A Katalónia elszakadásáról szóló, tragikus társadalmi fordulatot kapott népszavazás kapcsán – több százan megsérültek a voksolást megzavaró rendőri rohamban – ugyanis a katalán csapat vezetősége azt kérte a spanyol ligától, hogy halasszák el a Las Palmas elleni meccset. A válasz azonban egyértelmű volt: ha a Barcelona csapata nem áll ki, három pontot veszít a bajnokságban, és a további büntetések miatt jelentős hátrányba kerülhet.

A Barcelona játékosai közül az erős katalán érzelmű és kötődésű Gerard Piqué és Xavier Xavi Hernández kiállt a szavazók mellett, s a klub visszavonult legendája – akit mint Katalónia egyik arcát is szoktak emlegetni –, Carles Puyol is a demokrácia győzelméről beszélt, amikor a szavazók az urnákhoz járultak. Piqué pedig megismételte 2016-os kijelentését, és azt mondta: ha a szövetségi kapitánynak vagy a szövetségnek a személye gondot jelentene, számára nem okoz különösebb problémát, ha visszalépne a válogatottságtól.

Spanyolország nemzeti csapata ugyan erős, de még annál is sokkal értékesebb élvonalbeli labdarúgó-bajnoksága. A világ egyik legnagyobb üzlete, iparágak épültek rá, amiben a póló- és bögregyártás csak a legkisebb tétel. Elegendő csupán arra gondolni, hogy a Barcelona sztárjáért, a brazil Neymarért 222 millió eurót – mintegy 70 milliárd forintot – fizetett ki a francia Paris Saint-Germain a katalán klubnak. Katalónia elszakadása tehát komoly érvágást jelentene Spanyolországnak. És ez csak egy klub, csak egy sportág. A következmények, persze, szintén súlyosak lennének a sportpolitika területén is.

A Barcelona alighanem csupán „külsősként” indulhatna a spanyol élvonalbeli bajnokságban, a La Ligában. Persze, ha egyáltalán indulhatna. A spanyol első és másodosztályban ugyanis játszik annyi katalán klub, hogy ki tudnának állítani egy szűk saját bajnokságot, de ha ez túlságosan zárt lenne és a megfelelő súlyú ellenfelek hiányában gyöngécske is, a Barcelona akár kérhetné „vendégszereplését” a francia bajnokságban is.

Ezt azonban, úgy tűnik, egyelőre senki nem akarja és nem is hagyja. Még akkor sem, ha a labdarúgás az a sport, különösen egy olyan országban, mint Spanyolország, ahol minden régiónak megvan a maga büszkesége. Katalóniának ilyen az FC Barcelona. Ezek a büszkeségek adják a spanyol bajnokság erejét és izgalmát, de mindaddig, amíg egy csapatnak – mint most például a Barcának – még azt is elő akarnák írni, hogy a mezükön ne tüntessék fel a katalán címert vagy ne használhassák a katalán színeket (arany és vörös), nem lesz egyszerű a foci sem.

A Barcelona végül Sergio Busquets góljával és Lionel Messi két találatával 3-0-ra verte a Las Palmast. Kár, hogy senki sem láthatta őket. A meccset ugyanis zárt kapuk mögött játszották. Ami senkinek nem jó. Semmilyen tekintetben nem az.
 

Ezek is érdekelhetnek