Hirtelen elhúztak - Még mindig nem tudjuk, miért

Magyar és kanadai bölcsészekből, természettudósokból álló kutatócsoport a Nature Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányában cáfolta azt a nagy visszhangot keltett hipotézist, amely szerint a tatárok hirtelen kivonulása Magyarországról 1242- ben elsősorban klimatikus okokkal magyarázható.

Ország-világMunkatársunktól2017. 10. 30. hétfő2017. 10. 30.

Kép: "L''empereur mongol Gengis Khan (1162-1227) tranche la tete d'un ennemi au cours d'une bataille" The mongol emperor Genghis Khan slice the head of an enemy - Illustration by Giuseppe Rava ©Rava/Leemage, Fotó: leemage

rava0015
"L''empereur mongol Gengis Khan (1162-1227) tranche la tete d'un ennemi au cours d'une bataille" The mongol emperor Genghis Khan slice the head of an enemy - Illustration by Giuseppe Rava ©Rava/Leemage
Fotó: leemage

A hazatérés hátterében környezeti okokat sejtő feltételezést svájci és brit kutatók adták közre tavaly májusban, s cikkük nagy figyelmet kapott a nemzetközi sajtóban. Famaradványok évgyűrűadatai alapján rekonstruálták az 1238 és 1242 tavasza közötti rendkívüli meteorológiai eseményeket, közte az 1241-es súlyos aszályt és szokatlanul hideg telet, majd az 1242 első hónapjaiban bekövetkezett csapadékos időjárást.

Véleményük szerint a kora tavaszi hatalmas esők hátrányosan befolyásolták a legelőterületek fűhozamát, a mongol hadsereg manőverezési lehetőségeit, s ez vezetett a tatárok hirtelen kivonulásához.

A magyar–kanadai kutatócsoport viszont környezet- és klímatörténeti, illetve régészeti, történeti és ökológiai érvekkel cáfolta az eseményt időjárási okokra visszavezető magyarázatot. A szakemberek részletesen elemezték, hogy az Alföldön az erősen csapadékos időszakok nem korlátozzák a terméshozamot.

Továbbá rámutattak arra a belső ellentmondásra, hogy a magyarországi termésátlagokat nem a bőséges esőket hozó hónapok, hanem éppen az aszályesemények veszélyeztetik, amelyek más pusztító hatásokkal társulva éhínséghez vezethettek hazánkban.

A tatárok hirtelen kivonulásának okát csak több összetevő együttesével magyarázhatjuk, s ebben a környezeti elemek mellett más tényezők legalább olyan fontosak, mint a rendkívüli időjárási események. Ilyen ok lehetett például a nagykán utódlási viszályokkal fenyegető halála, a mongol hadak rendkívül hosszúra nyúlt utánpótlási útvonala, illetve, hogy a könnyű lovas harcmodorhoz szokott tatárok nem voltak felkészülve a várostromokra.
 

Ezek is érdekelhetnek