Spórolósan zöldek

A hír alapvetően jó: egyre környezettudatosabban élünk. Az ok azonban prózai. Nem ökológiai lábnyomunkat, inkább a befizetésre váró csekkek összegét csökkentenénk ezzel a spórolással. A Jófogás és a GKI végzett felmérést arról, vajon mennyire vagyunk környezettudatosak, és mi áll a döntésünk hátterében.

Ország-világMunkatársunktól2017. 10. 04. szerda2017. 10. 04.
Spórolósan zöldek

A kérdésekre több mint tízezren válaszoltak, a felmérésből pedig kiderült, otthon szívesen döntünk az energiatakarékos megoldások mellett (például energiatakarékos izzót vásárolunk, ügyelünk arra, hogy háztartási gépeink energiatakarékosak legyenek, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, használt árucikkek után kutatunk az interneten). A válaszadók azt is elmondták, mindezen döntéseik mögött inkább anyagi okok állnak, bár az is igaz, a felhasználók 20-25 százalékát az is motiválja, ha például használt árut vesz, azzal hozzájárul a környezet fenntarthatóságához. A közlekedés terén is tudatos a döntés: egyre többen vallják, a környezet érdekében jobb lenne, ha otthon hagynák autójukat.

Érdekes a különböző generációk közösségi, illetve kerékpáros közlekedéshez való viszonya. Az idősebbek, a Babyboom, vagyis a Ratkó-korszak szülöttei, illetve az X generáció a jövőben a közösségi közlekedésben látnak potenciált, míg a fiatalabbak, az Y és a Z generáció úgy gondolja, a következő három évben többet szeretne autózni.
 

Ezek is érdekelhetnek