Szorít az idő

Hajrázzanak az ügyvédek, a politikai pártok meg ne (csak) plakátokra költsenek, hanem tegyenek a kilakoltatás által fenyegetett devizahitelesekért is! – ezt üzeni Léhmann György, az anno több ezer devizaperéről elhíresült siófoki ügyvéd.

Ország-világFónai Imre2017. 10. 09. hétfő2017. 10. 09.

Kép: 2015. október 15. Budapest Magdolna utca kilakoltatás lakás szegény nyomor adóság rendőr, Fotó: Üveges Zsolt

Szorít az idő
2015. október 15. Budapest Magdolna utca kilakoltatás lakás szegény nyomor adóság rendőr
Fotó: Üveges Zsolt

A jogászt csak az elmúlt napokban Debrecenből és Makóról is felkeresték elkeseredett devizaadósok, akik arra kérték: indítson pert folyamatban lévő végrehajtásuk megszüntetése érdekében.

– Szorít az idő – így Léhmann. – Tisztelt törvényhozóinknak köszönhetően december végével megszűnik a jogi lehetősége annak, hogy végrehajtás-megszüntetést kérő perek induljanak.
Ma akkor lehet ilyet kezdeményezni, ha „a követelés érvényesen nem jött létre”.
Márpedig én ezt állítom a jelenleg futó pereimben; hetente többet is indítok, mert valahogy ügyvéd kollégáimnak nem akaródzik ugyanezt tenni. Hogy milyen sikerrel? Változó, hiszen volt olyan bíróság, ahol az egyik bíró helybenhagyta, a másik elutasította a végrehajtás megszüntetését.

De más lehetőség nincs, csak bírósági úton lehet kiutat remélni a kilátástalanságból.

Egyre több a kilakoltatás (2017 első félévében 708 devizahiteles család veszítette el az otthonát, az év második felében további 1000-re vár ugyanez, 2013-ban még egész évben 550 kilakoltatás történt – a szerk.), a politikai pártoknak ezért nemcsak szavakban kéne a devizahitelesek mellé állniuk, hanem tettekkel is; elég lenne megyénként egy-egy ügyvéd költségeit fedezni és perek sorozatát indítani, kilakoltatás előtt állók egész sorának nyújthatna ez reményt.
 

Ezek is érdekelhetnek