Tartalékos kerestetik

A kormány 2026-ra húszezer tagú honvédségi tartalékos állomány felállítását tervezi, miközben az aktív állományból is hiányzik 3000–5000 fő.

Ország-világB. H.2017. 10. 26. csütörtök2017. 10. 26.
Tartalékos kerestetik

Jelenleg több mint ötezer tartalékossal számolhatunk, ám ez nem „valós képességekkel” rendelkező állomány, szükség van a fiatalokra a honvédségben – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter korábban, Nyíregyházán. Ezen segítene a tavaly indított Zrínyi 2026 program, amely a miniszter szerint a legkomplexebb honvédelmi és haderő-fejlesztési projekt. A program honvédelmi ága a tartalékos rendszer területi elven történő újjászervezését jelenti, a 2018-as választásokig ezer tartalékost vesz fel a honvédség.

A szerződéskötés után bruttó 31 215 forintos belépési díjat kap a jelentkező, ehhez jön az évente bruttó 127 500 forintos rendelkezésre állási összeg. A szolgálati idő alatt utazási költségtérítés, ingyenes ruházat és élelmezés, valamint laktanyai elhelyezés is jár a tartalékosnak, akinek egy alapkiképzést kell teljesítenie.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az idén megalakult Honvédelmi Sportszövetség hasonló tevékenységet fog ellátni, mint az 1990-ig működő, sport- és szabadidős tevékenységeket szervező országos félkatonai szervezet, a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ), ezzel is próbálnak kedvet csinálni a fiataloknak a tartalékos katonai léthez.

– Sokkal fontosabb lenne azzal foglalkozni, hogy miként lehetne az aktív állomány létszámát stabilizálni. A Magyar Honvédség jelenleg 3000–5000 fős hiánnyal küzd, s emellett az eszközállományban is olyan súlyos hiányosságok vannak, hogy lassan az alapvető feladatokat sem képes ellátni a honvédség – állítja Vadai Ágnes, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja, a Demokratikus Koalíció képviselője. – Az elmúlt hét évben nagyon kevés pénzt költött a kormányzat a hadsereg fejlesztésére, miközben milliárdokat emészt föl a határkerítés őrizete. Elmondhatatlan luxus, hogy ezt a honvédség emberei végzik, miközben rendészeti hatáskör – magyarázza a képviselő. – Arról nem is beszélve, hogy egy ország védelme ma már nem a lövészárkokban történik, sokkal inkább a kiber- és egyéb technikai fejlesztéseken van a hangsúly. 2013 óta ígérgetik például a helikopterállomány bővítését és fejlesztését, azt a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a mentők is használhatnák. Ehelyett a meglévő orosz helikopterek foltozgatása történik. Így igencsak nehéz haderőfejlesztésről beszélni – vélekedik a képviselő.
 

Ezek is érdekelhetnek