Fábri a filmmaratonon

Izgalmas sorozat indul útjára: az 1. Budapesti Klasszikus Film Maraton november 2–5. között az Uránia Filmszínházban, a Francia Intézetben és a Corvin moziban várja a nézőket.

Ország-világBudai Horváth József2017. 11. 02. csütörtök2017. 11. 02.
Fábri a filmmaratonon

A Filmarchívumot működtető Magyar Nemzeti Filmalap digitalizálási és filmfelújítási programja bemutatkozásképpen öt alkotást tűz a műsorára a háromszoros Kossuth-díjas Fábri Zoltán filmrendező életművéből. A választás nem véletlen: az idén ünnepeljük a művész születésének 100. évfordulóját. A filmek restaurálásában a nagyszerű operatőrök – Hegyi Barnabás, Szécsényi Ferenc, Illés György – tanítványai is részt vettek.

A nyitófilm a Sarkadi Imre regényéből 1955-ben forgatott, a Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálma-díjra jelölt Körhinta – amit valamennyi szakmai válogatáson a mindenkori legjobb magyar filmek sorába választottak. Micsoda szereplőgárda: Törőcsik Mari, Soós Imre, Szirtes Ádám, Kiss Manyi, Barsy Béla, Bessenyei Ferenc, Gobbi Hilda…

A következő az 1961-es Két félidő a pokolban: a világháborús munkaszolgálatosok életre-halálra játszott futballmeccsének főhőse Ónodi II, azaz Sinkovits Imre.

Az 1966-ban készült Utószezon a lelkiismeret eltiporhatatlanságának hirdetője, Páger Antal ragyogó főszereplésével.

Az 1968-as, amerikai–magyar együttműködésben született Molnár Ferenc-adaptáció, A Pál utcai fiúk külföldi színészei körében Törőcsik Mari és Pécsi Sándor nyújt felejthetetlen alakítást.

Az 1956-ban forgatott Móra Ferenc-adaptáció, a Hannibál tanár úr lényegét a rendező így foglalta össze: „A film alapkonfliktusa, hogy kisember főhőse a szabad véleménynyilvánítás jogáért ütközik meg a prefasiszta társadalommal, de még kompromisszum árán sem tudja megmenteni magát.” A csetlő-botló középiskolai latintanár szerepében Szabó Ernő pályafutásának legragyogóbb játékát láthatjuk.

Az 1994-ben elhunyt Fábri Zoltán 1955–1961 között készült, teljeskörűen restaurált klasszikusainak ötlemezes DVD-kollekciója e remekműveket bármikor levetíthetővé varázsolja.
 

Ezek is érdekelhetnek