Felületes tartalmak

Se vége, se hossza az amerikai elnökválasztást meghekkelő oroszok „kálváriájának”, nincs nap, hogy az amerikai sajtóban ne hoznának le újabb, hitelt érdemlőnek tűnő részletet az üggyel kapcsolatosan.

Ország-világM. M.2017. 11. 06. hétfő2017. 11. 06.

Kép: 1250439 Russia, Moscow. 09/30/2012 Facebook founder and CEO Mark Zuckerberg walks on Red Square in Moscow. Photo courtesy of Facebook press service. -/RIA Novosti, Fotó: RIA Novosti

Facebook founder Mark Zuckerberg arrives in Moscow
1250439 Russia, Moscow. 09/30/2012 Facebook founder and CEO Mark Zuckerberg walks on Red Square in Moscow. Photo courtesy of Facebook press service. -/RIA Novosti
Fotó: RIA Novosti

A nagy műszaki-informatikai vállalatok sorra kezdik felfedni, hogyan és milyen mértékben torzította az orosz propaganda a 2016-os amerikai választást.

A Facebook nyilvánosságra hozta, hogy körülbelül milyen nagyságrendben vásároltak posztokat az orosz propagandához. Eszerint az orosz trollokhoz/propagandához nagyjából 80 ezer poszt köthető a 2015 júniusa és 2017 augusztusa közötti időszakban. Ezzel szinte egy időben a Google is bejelentette, hogy a Youtube-on 18 különböző csatornára összesen több mint ezer propagandavideót töltöttek fel, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy torzítsák az elnökválasztás kimenetelét.

A Twitter felfüggesztett 2752 fiókot, az összeset, ami az orosz Internet Research Agency nevű céghez köthető, illetve megtiltotta a Russia Todaynek és a Sputniknak, hogy hirdetési felületeket vásároljanak a szolgáltatásban.

E két eset valószínűleg csak az első néhány csontváz, amely kidőlt a világhálóból. E vallomások különösen annak fényében érdekesek, hogy a Facebook vezére egy évvel ezelőtt alaptalannak nevezte a feltételezést, miszerint orosz trollok arra használták volna a közösségi oldalt, hogy befolyásolják az amerikai belpolitikát.

Többek közt Mark Zuckerberg cége is azon vállalatok közé tartozik, amelyek nem tekintenek magukra médiaszolgáltatóként, s azt mondják, ők csak a felületet adják a tartalmak megjelenéséhez, így nem vonatkoznak rájuk szigorú szabályok például az oldalaikon megjelenő hírek valóságtartalmát illetően.

 

Ezek is érdekelhetnek