Fotók az élbolyból

Legszívesebben portrékat és zsánerképeket készít fekete-fehérben. A nagykőrösi születésű optikusmester, Papp Elek tizenöt év alatt a világ egyik legsikeresebb fotóművészévé nőtte ki magát. Nemrég szenzációs eredmény született: az Amerikai Fotográfusok Szövetsége Az év fotója pályázatán öt díjjal jutalmazta a képeit. Színes, illetve fekete-fehér kategóriában is övé lett a legkiemelkedőbb kompozíció, utóbbi esetben neki ítélték az első, második és harmadik díjat is.

Ország-világBorzák Tibor2017. 11. 23. csütörtök2017. 11. 23.
Fotók az élbolyból

Mindehhez tegyük még hozzá, hogy a mezőnyt az előző év díjazott fotóiból állították össze, ennek következtében a művész huszonkilenc(!) alkotással szerepelt a versenyben, és az újbóli megmérettetés során érdemelte ki az öt díjat.

Mondhatni, Papp Elek hozzászokott a sikerhez, hiszen 2002 óta mintegy ezerötszáz díjat nyert a világ különböző szegleteiben, és elismeréseinek száma idehaza is meghaladta már a százat. Az Amerikai Fotográfusok Szövetsége világranglistáján a nemzetközi versenyeken elért eredményei alapján fekete-fehér papírképeivel hatszor végzett az élen, és további kategóriákban került az első tízbe. Itthon és külföldön számos egyéni és csoportos kiállításon szerepelt, hatvannyolc országban – például Brazíliában, Kubában és Mexikóban is – bemutatkozhatott.

A fotóművész munkásságának krónikása a felesége, ő követi és jegyzi a legfrissebb eseményeket.

Papp Elek sosem gondolt arra, hogy teljesítményével bekerüljön a Rekordok könyvébe. Neki fontosabbak a visszajelzések: amikor elkészül egy képpel, nemcsak szűkebb környezete véleményére kíváncsi, hanem a szakma nemzetközi tekintélyeinek értékelésére is. Ha fotóit  kiállításra engedik vagy díjjal jutalmazzák, azzal megerősítik abban, hogy nem tért le a jó útról.

Ezt az utat a New Yorkban Az évszázad kiváló fotóművészének választott, ceglédi Tóth István jelölte ki számára.

Az ezredforduló körül történt, hogy a világhírű alkotó megromlott látása feljavítása miatt betért Papp Elek helybéli üzletébe. Az optikusmester olyan szemüveget készített neki, amelyikkel újra élesen látott a kuncsaftja. S ahogy felpróbálta az okulárét, nyomban meg is pillantott a vele szemközti falon egy fényképet. Amikor kiderült, hogy azt az optikus készítette, újabbakat követelt tőle. Végül előkerült egy tucat fotográfia, az öreg úr pedig nem rejtette véka alá a véleményét róluk. Papp Elek csak később tudta meg, hogy a csípős nyelvű kritikus személyében Tóth Istvánt tisztelhette. Attól kezdve haláláig rendszeresen találkoztak, kapcsolatuk barátsággá mélyült.

Cikkünk elkészültekor újabb hír érkezett: Papp Elek Dante földjén című képére is lehetett licitálni a BÁV Aukciósház első fotóárverésén.

Világhírű magyar művészek – André Kertész, Nicky Almásy, Lucien Hervé, Ata Kandó – alkotásai mellett az övé is szép summáért talált gazdára, sőt ez a lírai fekete-fehér fotója szerepelt a katalógus címoldalán és a plakáton is.
 

Ezek is érdekelhetnek