Kapósak a festmények – A hajósiak 271 év után is aggódnak képeikért

Úgy tűnik: a hajósi kastély falain maradnak a nagyméretű uralkodói festmények, amelyekre a kalocsa-kecskeméti érsekség nemrég igényt tartott. Ám a Haynald-portrét és a Patachich-palástot mégis be kellett szállítani Kalocsára…

Ország-világBorzák Tibor2017. 11. 30. csütörtök2017. 11. 30.

Kép: Hajós, 2010. szeptember 24. A vendégek megtekintik az emeleti dísztermet a felújított egykori érseki kastélyban Hajóson. Az avatóünnepségen köszöntőt mondot: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Schön Ferenc, Hajós polgármestere. Fotó: Ujvári Sándor

Kapósak a festmények – A hajósiak 271 év után is aggódnak képeikért
Hajós, 2010. szeptember 24. A vendégek megtekintik az emeleti dísztermet a felújított egykori érseki kastélyban Hajóson. Az avatóünnepségen köszöntőt mondot: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Schön Ferenc, Hajós polgármestere. Fotó: Ujvári Sándor

Hajós barokk ékszerdobozát, az érseki kastélyt hét éve újították fel. A múzeumul szolgáló intézmény állami tulajdonban van, fenntartója a település, a kiállítási tárgyak az érsekségi hivatal és a megyei múzeumigazgatóság kölcsönmegállapodása értelmében láthatók. Nemrég elterjedt: több értékes festményt elvisznek onnan.

– Levelet kaptam Bábel Balázstól, a Kalocsa–kecskeméti Főegyházmegye érsekétől, melyben tudatta, hogy az Astriceum Érseki Múzeum kiállására elviszik a kastély dísztermének négy olajfestményét  – mondja Estók Mihályné Szalczer Erzsébet, Hajós polgármestere. – Ezek Mária Teréziát, a férjét és a szüleit ábrázolják, 1746 óta itt vannak. Sőt Patachich Gábor érseki palástjára és a zarándokházban lévő Haynald-portréra is igényt tartanak. Nem sokkal később jöttek is értük, de a képeket nem adtam át, mert nem tudták felmutatni az örökségvédelmi hatóság engedélyét.

Aggódtak a hajósiak: ha elveszik tőlük a festményeket, többé nem látják őket. Pedig 271 éven át sikerült megőrizniük, a II. világháború idején mindet átmenekítették a plébániára, és csak a felújításkor vitték vissza. Mivel az uralkodói portrék megint reflektorfénybe kerültek, az érsek atya is megszólalt.

Egy kalocsai hírportálnak azt mondta: úgy szólt a szerződés, hogy öt év elteltével a kölcsönző visszaszállítja a képeket, és mivel a hajósi hivatal két éve nem kért hosszabbítást, az érsekség intézkedett. Bábel Balázs elárulta: tárgyalnak arról, hogy a képeket a magyar állam megvenné a főegyházmegyétől a kastély számára.

Időközben dr. Latorcai Csaba örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár egyeztető megbeszélést hívott össze. Konkrét intézkedésekről még nem hallani, viszont a hajósi polgármesternek a Haynald-portrét és a Patachich-palástot haladéktalanul be kellett szállítania Kalocsára.

Kíváncsiak voltunk Bábel Balázs helyzetértékelésére is, de cikkünk írásakor külföldön tartózkodott, hazatérte után számíthatunk a tájékoztatására.