Krízishelyzetben

A nagy hideg beköszöntével, november elsején megkezdődött a hajléktalanok téli ellátása. Jövő tavaszig 1500 férőhellyel bővül a már meglévő helyek száma. Összesen 9600 férőhely áll rendelkezésre az országban, ezt növelték most, a krízisidőszakban. Ezen túl a nappali melegedők 7500 férőhellyel működnek.

Ország-világMunkatársunktól2017. 11. 06. hétfő2017. 11. 06.

Kép: bank hitel hirdetés reklám pénzügyi válság hajléktalan csöves 2009 02 25 Fotó: Kállai Márton

Krízishelyzetben
bank hitel hirdetés reklám pénzügyi válság hajléktalan csöves 2009 02 25 Fotó: Kállai Márton

A pénzt az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja az ellátóknak. Idén újdonság a „vörös kód” bevezetése: eszerint bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk a hajléktalanok számára, ha a diszpécserszolgálat jelzi, hogy nem tud több rászorulót befogadni.

A Máltai Szeretetszolgálat is azon dolgozik, hogy a hidegben senkinek ne kelljen az utcán maradnia, akár 500 férőhelyet is biztosítanak. Egyelőre hetven-nyolcvan százalékos kihasználtsággal működnek a szeretetszolgálat fővárosi hajléktalanszállói, a létszám pedig már októbertől folyamatosan emelkedik. Morvai Emília, a szervezet magyarországi régióvezetője elmondta, új, kísérleti programot indítanak a budapesti Blaha Lujza téri, Kálvin téri és Deák téri aluljáróban, hogy jobb alternatívát biztosítsanak az itteni hajléktalanoknak.

Ezek is érdekelhetnek