Nincs kártérítés

Immár jogerős, hogy nem számíthat kártérítésre az azbesztszennyezés miatt 38 éves korában meghalt Heves megyei beteg, György Zsolt családja. Jóváhagyta az elsőfokú bíróság elutasító ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla, vagyis az állam nem minősült a környezetszennyezést okozó veszélyes gyár üzemben tartójának, ezért nem tehető felelőssé a Lőrinci és Zagyvaszántó határában működött eternitüzem okozta károkért.

Ország-világPalágyi Edit2017. 11. 25. szombat2017. 11. 25.

Kép: Azbesztkárosultak Zagyvaszántó Eternitgyár, cementgyár, azbeszt 2014.09.17. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Nincs kártérítés
Azbesztkárosultak Zagyvaszántó Eternitgyár, cementgyár, azbeszt 2014.09.17. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter


Van-e további esélyük az azbesztrostok miatt egészségkárosodott betegeknek, illetve az elhunyt áldozatok családtagjainak? – kérdeztük a kártérítésért perelők ügyvédjét, dr. Igyártó Gyöngyit.

„A jogszabálynak kétféle bírói értelmezését ismerjük, az egyik szerint született a most jogerősre emelkedett, elutasító másodfokú ítélet. A másik joggyakorlat szerint azonban megállapítható az állam felelőssége, ezért a Kúriára bízzuk a döntést” – nyilatkozta lapunknak az ügyvéd.

Több per azért szakadt félbe, mert a felperesek elhunytak az azbesztszennyezés miatt, de néhány per ma is folyik. A kártérítésben azért bíznak a károsultak, mivel a mellhártyadaganat elhúzódó betegség, és a családok utolsó tartalékait is felemészti.

Sokan elköltöznének a környékről, ahol ma is újabb megbetegedések emlékeztetnek a mára felszámolt gyár környezetszennyezésére, de az ingatlanok elértéktelenedtek a hajdani eternitüzem közelében. Az azbesztszálak az 1970–80-as években kerülhettek az ott élők szervezetébe, de a kór lappangása akár több évtized lehet.
 

Ezek is érdekelhetnek