Példátlan bizonytalanság

Eredménytelenül zárultak az új kormány megalakításáról szóló tárgyalások Berlinben. A bukás súlya nagyrészt a szabad demokraták (FDP) vállát nyomja, de a legfontosabb kérdésekben a többi párt sem találta a közös nevezőt. Egyelőre tisztázatlan, sikerül-e egyben tartania Angela Merkelnek szövetségeseit, és elkerülnie az új választások kiírását.

Ország-világMarkos Mária2017. 11. 25. szombat2017. 11. 25.

Kép: German Chancellor Angela Merkel looks on during a session at the Bundestag lower house of Parliament, on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN, Fotó: ODD ANDERSEN

Példátlan bizonytalanság
German Chancellor Angela Merkel looks on during a session at the Bundestag lower house of Parliament, on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Fotó: ODD ANDERSEN

Nem sikerült feloldani az ellentéteket a négy hete tartó koalíciós tárgyalásokon a kereszténydemokraták, a globalizációkritikus Zöldek és a piacpárti liberálisok között.

A pártszínek alapján Jamaica-koalíciónak nevezett formáció története anélkül ért véget, hogy ténylegesen elkezdődött volna. Vasárnap este a liberálisok pártelnöke megszakította az egyeztetéseket. Christian Lindner azzal a kijelentéssel hagyta el a helyszínt, hogy „jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni”.

Most, egy hónapi tárgyalások után Németország nem tudja, mi fog történni. A bizonytalanság példa nélküli abban az országban, ahol a legfőbb érték a biztonság és a kiszámíthatóság mindenek felett. A sikertelenség hatását nehéz megbecsülni.

Ami Merkelt illeti, akár 12 évnyi kancellári karrierjének végét is jelentheti a tárgyalások felfüggesztése. Ahogy Merkel fogalmazott a maga fanyar darabosságával vasárnap éjjel: „majdnem történelmi ez a nap”.

A kulcsszerep most Frank-Walter Steinmeieré. Az államfőn – és a koalíciós tárgyalásoktól elzárkózó szociáldemokratákon – múlik, hogy kiírnak-e új választásokat Németországban, feltéve, ha Merkel úgy nem dönt, hogy vállalja a kisebbségi kormányzást a Zöldekkel. A kisebbségi kormányzás esélyét erősen csökkenti, hogy a Zöldek koalíciós tárgyalója, Jürgen Trittin jelezte: „Németországnak stabil kormány kell, ehhez pedig parlamenti többség.” A Zöldek nem hagyták szó nélkül a tárgyalások összeomlását sem, Reinhard Bütikofer azt írta Lindnerről: „A felelős politikusi viselkedés helyett a populista agitációt választotta.”
 

Ezek is érdekelhetnek