Som is elment

Hosszú betegség után elhunyt a legendás basszusgitáros, Som Lajos. A magyar rockzene egyik legsikeresebb zenésze játszott a Neotonban és a Tűzkerékben, a Taurus együttessel rocktörténetet írt Radics Béláékkal.

Ország-világMunkatársunktól2017. 11. 04. szombat2017. 11. 04.

Kép: Budapest, 1992. december 27. Több mint 10 év hallgatás után újra összeállt a hetvenes évek végének legendás csapata: a Piramis, az öt koncertből álló sorozat nyitóbulija december 27-én a Sportcsarnokban került megrendezésre. MTI Fotó: Bruzák Noémi, Fotó: Bruzák Noémi

Som Lajos
Budapest, 1992. december 27. Több mint 10 év hallgatás után újra összeállt a hetvenes évek végének legendás csapata: a Piramis, az öt koncertből álló sorozat nyitóbulija december 27-én a Sportcsarnokban került megrendezésre. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi


Karrierjének csúcsára az 1974-ben alakult Piramissal jutott, itthon és a „béketáborban” is sportcsarnokokat töltöttek meg, lemezeiket százezres példányszámban adták el. Som zenéket és szövegeket egyaránt írt a Piramisnak, mások mellett olyan slágerek születésénél működött közre, mint a Ha volna két életem, a Mondj egy mesét, A becsület, az Ajándék, A szerelem ördöge vagyok, a Gyere szoríts erősen, a Hív a sötét, a Kóbor angyal vagy a Nincs kegyelem.

A sztárcsapat feloszlása (1982) után azonban egyre kevésbé találta a helyét, lassú lejtmenet kezdődött: a drog és az alkohol rabjaként mélyszegénységbe süllyedt, egészsége megroppant. Amikor 2006-ban ismét koncertezett a Piramis, Som csupán a koncertek elején és végén léphetett színpadra, akkor is vendég basszusgitáros társaságában. A zenekar 2009-es újraindulásában már nem is vett részt. Legyengült szervezete végül feladta a küzdelmet. Pár nappal hetvenedik születésnapja után.

Ezek is érdekelhetnek