Szőke póniszépség

Dél-Tirol alpesi farmjairól származik a Haflingi kis ló, melynek névadója a térségben fekvő hegyi falu.

Ország-világValló László2017. 11. 23. csütörtök2017. 11. 23.
Szőke póniszépség


Már a középkorban nagy segítségére volt a hegyek között élő parasztoknak: a nyergében ülve közelítették meg a kaszálókat, járták az erdőket. A hegyi terepen közlekedés mellett a kisebb terhek szállításában is hasznát vették. A tiroli póni eredeti jó tulajdonságai tovább gazdagodtak, amikor az ősi formákat a törököktől zsákmányolt arab telivérekkel és más európai fajokkal keresztezték. Ezt az állományt kezdték tudatosan tenyészteni a XIX. század végén, aminek eredményeként 1904-ben megalakult az első Haflingi Lótenyésztő Társaság.

A XX. század első negyedében megszületett a fajta törzskönyve, majd megkezdődött következetes fajtatiszta tenyésztése, átfogva a nemzetközi tenyésztést is. Így jött létre 1976-ban az ausztriai Ebbsben a Haflingi Lovat Tenyésztők Világszövetsége, amelynek – a Póni és Kislótenyésztők Országos Egyesülete révén – hazánk is tagja öt törzskönyvezett tenyészménnel és jó néhány kancával.

A Haflingi elegáns megjelenésű, arányos testfelépítésű, kifejezetten szép lovacska, nagy, kifejezésteljes szemekkel. A háta viszonylag hosszú és izmos, jól nyergelhető, a lovaglásnál kényelmes. Színe a szőke számos árnyalatát (a világossárgától a sötétebb szénasárgáig) jeleníti meg, emiatt szőke szépségnek is becézik. Marmagassága 138–148 centi közötti. Laza mozgású, fáradhatatlan és hosszú életű (40–45 év az átlagos élettartama). Kiegyensúlyozott természetű, emellett figyelmes, együttműködő (amiért a lovasiskolák is kedvelik). Tartása egyszerű, takarmányigénye szerény. Versenyzésre kevésbé alkalmas, szabadidősportokra viszont annál inkább. Fogatban és nyereg alatt egyaránt remekül használható, az egész család számára élménnyé teszi a lóval való foglalkozást.
 

Ezek is érdekelhetnek