Vonuló ludak

Az őszi madárvonulás egyik legnagyobb attrakciója a vadludaké. Ilyenkor Szibériából és Skandináviából érkezve több tízezer madár áll meg hosszabb időre Magyarországon és gyűjt erőt a további hosszú útra.

Ország-világB. G.2017. 11. 11. szombat2017. 11. 11.

Kép: Debrecen, 2013. december 29. Egy csapat nagy lilik (Anser albifrons) Debrecen határában a Látóképi horgásztó közelében 2013. december 29-én. Az Oroszországban, Észak-Amerikában és Grönlandon őshonos faj a Kárpát-medence rendszeres vendége, amely fontos telelőhelyük. A vízparthoz közeli, nyílt élőhelyeket kedveli, hazánkban az egyik legnagyobb tömegben megjelenő vadlúdfaj. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt, Fotó: Czeglédi Zsolt

Vonuló ludak
Debrecen, 2013. december 29. Egy csapat nagy lilik (Anser albifrons) Debrecen határában a Látóképi horgásztó közelében 2013. december 29-én. Az Oroszországban, Észak-Amerikában és Grönlandon őshonos faj a Kárpát-medence rendszeres vendége, amely fontos telelőhelyük. A vízparthoz közeli, nyílt élőhelyeket kedveli, hazánkban az egyik legnagyobb tömegben megjelenő vadlúdfaj. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt


Legismertebb csapatuk a tatai Öreg-tavon vendégeskedik, de ennél jóval többen tartózkodnak a Hortobágyon, a Szeged környéki tavakon, és a Kis-Sárréten. A Körös-Maros Nemzeti Park kezelésében lévő biharugrai és begécsi halastavon jelenleg is tartanak a lecsapolások, ez pedig különösen vonzza a vonuló madarakat.

A parti madarak közül a bíbicek száma már október közepén elérte az 5 ezer példányt. Növekszik a füstös cankók, a havasi partfutók és a nagy pólingok csapata is.

A gázlómadarak közül még mindig több százas példányszámban mutatkoznak a nagy kócsagok és a szürke gémek, sőt még néhány kanalasgém is táplálkozik a leeresztett tavakon.

A madárvonulás leglátványosabb elemét azonban most is a vadludak népes csapatai jelentik. A viszonylag enyhe időjárás ellenére is az ilyenkor megszokottnál jóval nagyobb számban tartózkodnak a Kis-Sárréten nagy lilikek és nyári ludak. Mindkét fajból legalább 5-5 ezer példány mutatkozik a halastavak környékén, így igencsak megkapó látvány, amint reggelente tízezer madár húz ki a táplálkozóterületekre, majd esténként vissza az éjszakázóhelyekre.

A vörösnyakú ludak előőrsei is megérkeztek már, és növekszik a vadrécék száma: jelenleg már majdnem 15 ezren vannak.

A vonuló madártömegeket a táplálék reményében egyre több ragadozó madár követi. Eddig tíznél is több rétisast figyeltek meg, és a rendkívül ritka halászsasok is rendszeresen feltűnnek a tavak fölött, amint szitálva zsákmányra lesnek.
 

Ezek is érdekelhetnek