Bukásuk is legyen kihívás!

Az „erős nő” sokak szájából szitokszó, még ma is. Pedig az erős nők már a történelemkönyvekben is megjelennek – igaz, sokkal kisebb arányban, mint a férfiak –, és ma is köztünk élnek. Ők azok, akik kiállnak önmagukért, akik ragaszkodnak az álmaikhoz, és akik végül megváltoztatják a világot.

Ország-világHardi Judit2017. 12. 29. péntek2017. 12. 29.
Bukásuk is legyen kihívás!

Elena Favalli és Francesca Cavallo is ilyen bátor nő. Az újságíró és az író szerette volna, ha a kislányok megismerik ezeket a csodálatos nőket, ezért hát gyűjtést indítottak az interneten, az így befolyt pénzből pedig könyvet írtak.

Az Esti mesék lázadó lányoknak című kötetben száz rendkívüli nő életét mutatják be. Történelmi hősöket. Marie Curie-t, aki az életét adta a tudományért, Kleopátrát, az ókori Egyiptom utolsó fáraóját, Jane Austent vagy a Bronte nővéreket, akiknek regényeit ma is szívesen forgatjuk.

De helyt kapnak kortársak is, többek között Serena Wiliams négyszeres olimpiai bajnok teniszező, Jane Goodall, a csimpánzok kutatója, Anna Politkovszkaja orosz újságíró, aki az élete árán is az igazságról tudósított. A kanadai Ann Makosinski, aki éppcsak húszéves, de korunk egyik legígéretesebb tudósa (15 évesen feltalálta az elemlámpát, amelyet az emberi test hője működtet), Malala Juszufzai, minden idők legfiatalabb Nobel-békedíjasa, akit a tálibok golyói sem állíthatnak meg, hogy a nők tanuláshoz való jogaiért küzdjön. Mindezen inspiráló történeteket úgy írták meg, hogy a legkisebbektől az idősebbekig mindenki élvezettel forgassa a könyvet.

„A nőknek ugyanazokat a dolgokat kell megpróbálniuk, mint a férfiaknak. Ha elbuknak, a bukásuk legyen kihívás mások számára.” Amelia Earharttól származik az idézet – az első nőtől, aki egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt.

Legyen ez a mottónk, amikor kézbe vesszük a Móra Könyvkiadó könyvét, amelyet 60 női grafikus különleges portréi díszítenek.


(Esti mesék lázadó lányoknak - 100 különleges nő története, Móra Kiadó, 2017.)
 

Ezek is érdekelhetnek