Finomkodás nélkül

„Nincsenek határok, nincs kifogás, nincs lehetetlen.” Sokszor halljuk ezeket a mondatokat, próbálunk eszerint élni – kinek sikerül, kinek nem. Harnos Kristófot ez a mottó vezérli, különösen 29 éves kora óta. Egy autóbaleset miatt kerekes székbe kényszerült, deréktól lefelé mozgásképtelenné vált. Elviselhetetlen fájdalmak, kiszolgáltatottság, szánalom és sajnálat.

Ország-világBiczó Henriett2017. 12. 29. péntek2017. 12. 29.
Finomkodás nélkül


Egyik pillanatról a másikra csupán ez jutott neki osztályrészül, de a fiatal férfi úgy döntött, köszöni szépen, egyikből sem kér. Ez a tudat olyan megmagyarázhatatlan erőket mozgósított benne, hogy sportolni kezdett, és a gerincszakadása után másfél évvel testépítő világbajnok lett Dubajban.

Akár hollywoodi történet is lehetne, célról, erőről, kitartásról, amit pokoli pillanatok, órák és napok kísértek, és kísérnek időnként ma is.

Harnos Kristóf története Pokoljárás címmel jelent meg, Rab László a legkisebb finomkodás nélkül vetette papírra a férfi életét.

A Noran Libro Kiadó könyve az Út az újjászületésig alcímet viseli, Harnos fiatalkora, szülei, magánélete is helyet kap benne. Barátok, akik lassan elmaradtak mellőle, és újak, akik mellészegődtek ebben az egyáltalán nem könnyű élethelyzetben. Újra kellett tanulnia a leghétköznapibb emberi tevékenységeket, és közben nemcsak a fizikumát, de a lelkét is fölépíteni, a nulláról.

A könyvben nem szentimentális, hanem valós történet rajzolódik ki arról, hogy az élet legmélyebb pontjáról is fel lehet állni. Az egykori vendéglátós neve fogalommá vált az edzőtermekben, és Harnos Kristóf azt szeretné, hogy példája minden bajba jutott embernek tanulság lehessen.
 
(Rab László: Pokoljárás - Út az újjászületésig. Noran Libro, 2017.)

Ezek is érdekelhetnek