Lankadatlan végrehajtás - Egyre több család számára dráma, hiszen otthonuk elhagyására kényszerülnek

Bár a téli időszakban a kilakoltatási moratórium pillanatnyi lélegzethez juttatja azokat, akiknek a feje fölött az otthonuk kényszerű elhagyásának réme lebeg, idén minden eddiginél több, 3600 ingatlankiürítésben intézkedtek a végrehajtók, olvasható egy sajtóhírben. Ennek értékelésére a Habitat for Humanity civil szervezetet kértük.

Ország-világHardi Péter2017. 12. 19. kedd2017. 12. 19.
Lankadatlan végrehajtás - Egyre több család számára dráma, hiszen otthonuk elhagyására kényszerülnek

Ami a végrehajtók szemszögéből közelítve növekvő eredményességet jelent, az egyre több család számára dráma, hiszen otthonuk elhagyására kényszerülnek, osztotta meg a véleményét Kováts Bence, a Habitat for Humanity szakpolitikai munkatársa. Bár a családi csődvédelem törvényi lehetősége 2015 óta létezik, ez a kedvezőtlen feltételei miatt csak nagyon kevés esetben nyújt valódi segítséget.

Ráadásul a Nemzeti Eszközkezelő kerete is fogy, ezért érdemben nem tud több családot átsegíteni a nehéz helyzeten.

Az az adat pedig, amire végrehajtók gyakran hivatkoznak, tudniillik, hogy „csupán” az esetek öt százalékában szükséges a rendőrség segítségét is igénybe venni a kilakoltatás során, nem dicsekvésre méltó siker, hiszen az emberek enélkül is ugyanúgy elveszítik az otthonukat. Az idei évben pozitívumként az könyvelhető el viszont, hogy az árverezés során az új tulajdonos a becsült érték alatt nem juthat ingatlanhoz.

A Habitat for Humanity szerint a valódi megoldás az lett volna, ha a családi csődvédelem bevezetése előtt általános adósságrendezést írnak elő a jogalkotók, mint ahogy az történt például Horvátországban.

Annál is inkább, mert ma Magyarországon csaknem 140 ezer nem fizető adóst tartanak számon.

Nyilvánvaló, hogy a bankok valamennyi esetben nem fognak árverezés által pénzhez jutni, tehát a jelenlegi helyzet nekik sem jó. A pénzintézeteknek és a kormánynak meg kell állapodniuk a mostani helyzet megoldásában, aminek része lehetne az adósságok egy részének bankok általi elengedése, valamint az állami adósságkezelési szolgáltatás és támogatás, véli Kováts Bence.
 

Ezek is érdekelhetnek