Mind többen dolgoznának

Mindenki kiegyensúlyozott, gondtalan nyugdíjas évekre vágyik, aminek elengedhetetlen feltétele az anyagi biztonság. A vágy helyett azonban a valóság: az előtakarékosság és a tudatos pénzügyi tervezés híján az elmúlt egy évben 13 százalékkal nőtt azok aránya, akik munkával töltenék a nyugdíjas éveket, hogy anyagilag biztonságban érezhessék magukat – derül ki az OTP Öngondoskodási Index legfrissebb eredményeiből.

Ország-világBiczó Henriett2017. 12. 14. csütörtök2017. 12. 14.

Kép: Idős idös idos nyugdíjas nyugdijas öreg néni vásárol Tesco bezárás Abony vásárlás üzlet bolt közért élelmiszer 2015.01.20. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Mind többen dolgoznának
Idős idös idos nyugdíjas nyugdijas öreg néni vásárol Tesco bezárás Abony vásárlás üzlet bolt közért élelmiszer 2015.01.20. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A megkérdezettek 82 százaléka nyugodt időskorra vágyik, amikor azzal foglalkozhat, amire aktív évei alatt nem jutott elég ideje. A magyarok 48 százaléka a legszívesebben barátaival és szeretteivel töltene több időt, 40 százalékuk kirándulna, 39 százalék pedig a családjával, az unokáival foglalkozna.

A hobbik szerepe felértékelődik, amikor az időskori önmagukra gondolnak. A ház körüli könnyű munka lehetősége, mint például a barkácsolás vagy a kertészkedés igencsak vonzó, de az általános művelődésre, az olvasásra (27 százalék) vagy a színházba, moziba járásra (25 százalék) is több időt fordítanának.

A vágyak és az elvárt állapot ellenére a megkérdezettek kétharmada próbál olyan állást találni, amelyet nyugdíj mellett is betölthet.

Sajnos a magyar társadalomra még mindig nem jellemző, hogy kimondottan erre az időszakra gyűjtene, a kutatásban részt vevők 20 százaléka csak tervezi, hogy belevág a nyugdíjcélú öngondoskodásba.

Pedig a kiegyensúlyozott nyugdíjas korért az egyénnek is tennie kell. Az már más kérdés, hogy a havi kiadások mellett mennyi marad takarékoskodásra.
 

Ezek is érdekelhetnek