Nyugdíjasokat a katedrára!

A közös fellépést, a jó tapasztalatok és az információk átadását szolgálhatja az új, országos érdekvédelmi szövetség, amelyet a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek hoztak létre.

Ország-világPalágyi Edit2017. 12. 26. kedd2017. 12. 26.
Nyugdíjasokat a katedrára!

Ma már minden megyében működik ilyen szövetkezet – a számuk országosan hetvennél is több –, és a becslések szerint közvetítésükkel mintegy háromezer nyugdíjas állt újra munkába.

Az idén júliustól működő forma azért előnyös, mert csak 15 százalékos szja terheli, így a munkáltatónak is megéri tapasztalt nyugdíjast felvenni. Az elmaradottabb vidéki térségekben többnyire minimálbéres állásokra keresnek időseket, például takarítónak, biztonsági őrnek, konyhai kisegítőnek, az órabérek 650 forinttól indulnak. A hiányszakmával bíró szakmunkások, mint a hegesztők, ennél jóval magasabb bérre számíthatnak.

„Mi is tervezzük, hogy csatlakozunk az érdekvédelmi szövetséghez, mivel így együtt könnyebben elérhetjük a szükséges jogszabályváltozásokat. Most leginkább arra lenne szükség, hogy a tanárok akár teljes munkaidőben is visszajöhessenek tanítani. Jelenleg ugyanis csak óraadóként, maximum heti 10 órában alkalmazhatók a nyugdíjas pedagógusok, de a tanárhiány egyre égetőbb” – tudtuk meg az országban elsőként megalakult, miskolci Harmadik Kor Nyugdíjas Szövetkezet társadalmi elnökétől, Kiss Gábortól.
 

Ezek is érdekelhetnek