Úgy van, hogy nincs - Magyarországon mintha zavar támadt volna az erőben

Filmes hasonlattal élve, Magyarországon mintha zavar támadt volna az erőben. Mert a hivatalos adatok szerint nő a foglalkoztatás mértéke – idén az augusztusi–októberi időszakban 4 millió 445 ezer fő dolgozott, ami 41 ezer fővel több, mint tavaly – de közben még elegendő postást sem találni, aki kézbesítené a leveleket az ünnepek idején.

Ország-világ-ftb-2017. 12. 15. péntek2017. 12. 15.

Kép: Budapest, 2017. december 7. Erzsébet-utalványt kézbesít egy postás egy XIII. kerületi nyugdíjas lakosnak Budapesten 2017. december 7-én. MTI Fotó: Mohai Balázs, Fotó: Mohai Balázs

Úgy van, hogy nincs - Magyarországon mintha zavar támadt volna az erőben
Budapest, 2017. december 7. Erzsébet-utalványt kézbesít egy postás egy XIII. kerületi nyugdíjas lakosnak Budapesten 2017. december 7-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs

Félmilliós tartaléksereg. Így summázta a Szabad Földnek Dávid Ferenc, a Vállalkozókés MunkáltatókOrszágos Szövetségénekfőtitkára azt a várakozó munkaerőtömeget, amelynek képtelen rendes munkát adni a magyar állam. Egyrészt azért, mert alulképzettek; vagy nem látnak jövőt abban, amit csinálnak; és azért is, mert nem élnek meg a keresetükből. Ez egyben válasz arra a kérdésre is, miért nincs kellő mennyiségű megfelelő munkaerő.

Vagyis úgy van, hogy nincs.

Az olvasó ezért is kaphatja fel a fejét arra a hírre, a magyar állam a hiányszakmákban – mint például informatikus, járművezető,építőipari szakmunkás – egyre gyakrabban alkalmaz ukrán és szerb munkavállalót.

Dávid Ferenc szerint a külső segítség ideig-óráig hasznos, de ezek az emberek, amint megmelegedtek, mennekis tovább a jobb munkakörülményeket kínáló uniós országokba. Oda, ahová a magyarok közül a nyelveket beszélő, szakképzett, kreatív elmék többsége már régen lelépett.

A megoldás csakis az lehet, hogy az állam átképzi a félmilliós tartaléksereg tagjait. De ha a munkát most kezdené el, akkor is évekbe telne, mire szakképzett és minőségi munkaerővel – életpálya ígéretével, megfelelő munkakörülményekkel és bérekkel – tölthetné fel a hazai gazdaságot.
 

Ezek is érdekelhetnek