Egyre olcsóbb a közmunka

Míg a minimálbér összege 2018-ban nyolc százalékkal növekszik, nem emelkedik a közmunkások bére. Ez – a Policy Agenda számítása alapján – azt jelenti, hogy amíg egy közmunkás 2011-ben a minimálbér 77,6 százalékát kereste meg, idén már csak az 59 százalékát. Miközben – papíron – a közmunka is nyolcórás.

Ország-világ-ftb-2018. 01. 23. kedd2018. 01. 23.

Kép: Közmunka közmunkás Alsómocsolád 2015.07.22. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Egyre olcsóbb a közmunka
Közmunka közmunkás Alsómocsolád 2015.07.22. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Úgy tűnik, oka van annak, hogy stagnál a közmunkások bére – miközben közmunkásból is egyre kevesebb van. Vagyis egy közmunkás bére idén is nettó 54 217 forint, akárcsak tavaly; s míg az állam 2016-ban havi átlagban mintegy 250 ezer közfoglalkoztatottat tartott nyilván a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, tavaly nyáron már jóval 200 ezer alatt volt a létszámuk.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint bármennyire nem tűnik szimpatikusnak vagy szociálisan érzékenynek ilyet mondani, de nem szabad elfelejteni, hogy a közfoglalkoztatotti bér állami adomány, a foglalkoztatás hatékonysága pedig nem kedvező. Azt azonban a főtitkár is hangsúlyozza, hogy a közfoglalkoztatás bérviszonyait – bár nyugdíj- és egészségügyi biztosítás szempontjából jogszerző időnek számít – nem érdemes, de nem is szabad összekeverni az üzleti szféra honorálásával. Nem elítélve a közfoglalkoztatás intézményét, azt szorgalmazná, ha az állam tovább csökkentené a közmunkások létszámát.

Ehhez viszont arra volna szükség, hogy minél több közfoglalkoztatott beüljön az iskolapadba. A főtitkár nem akadémiai képzésről beszél, hanem olyan oktatásról, amely elméleti és gyakorlati tudással, használható képesítéssel engedi ki őket a munkaerőpiacra. Első körben olyan képzést kell biztosítani, amellyel helytállhatnak az üzleti szférában is – legyenek áru-előkészítők, udvarosok vagy éppen konyhai kisegítők.

Dávid Ferenc az érintettek közül különösen a 40 év alattiaknál szorgalmazná a változást, mert azt nem lehet, hogy ez a korosztály több éven át csakis közmunkásként dolgozzon, árkot tisztítson, levelet szedjen vagy füvet nyírjon.
 

Ezek is érdekelhetnek