Ez nem gyakorlat

Hawaii fekszik az észak-amerikai államok közül a legközelebb Észak-Koreához, így ha egy álmos reggelen váratlanul az alábbi üzenet érkezik a szokott jókívánságok helyett:

Ország-világM. M.2018. 01. 20. szombat2018. 01. 20.
Ez nem gyakorlat

„Hamarosan rakétatámadás éri a szigetet, keressenek menedéket. Ez nem gyakorlat!” – bizonyára többen a szívükhöz, netán a fejükhöz kapnak, attól függően, kinek mi a gyengébb pontja. Felidézik életük legszebb pillanatait, és a gyékényágynál biztonságosabb menedék után néznek. A diktátorállam hat atomkísérlete után, s a hidegháború óta először épp decemberben tesztelték a hawaii légószirénákat. Hiába, az élet ott sem tiszta „háváj”! Az, ami a szigeten történt a minap, viszont maga az abszurd való: emberek tucatjai kapták meg a fenti szöveget tartalmazó SMS-t.

Azt, hogy hamis riasztásról van szó, csak 18 perccel később, egy online nyilatkozatban közölték, s csak újabb 20 perc elteltével küldték szét szigetszerte az SMS-eket, hogy pánikra semmi ok. Kiderült: az üzenetet véletlenül küldte ki a hawaii katasztrófavédelem műszakváltás közben, a rendszerellenőrzés közben egy munkatársuk véletlenül rossz gombot nyomott meg. Ha Hawaiin járva hotelszobájában ágya alatt reszkető emberekbe botlana, ne feledje el közölni velük: a riasztás lefújva.

Ezek is érdekelhetnek