Kati néni és az ő Tamarája

MESTER ÉS TANÍTVÁNY. Így is lehetne mondani, mert ez a kapcsolat Fábiánné Rozsnyói Katalin és Takács Tamara között. De ha mélyebben megvizsgáljuk az edzői és sportolói viszonyt, még az is lehet, hogy egészen családiassá válik kettőjük kapcsolata. Itt olvasható Palágyi Béla portréja Kati néniről, és hetilapunk rovatában az interjú Tamarával, a Vasas kajakosával.

Ország-világPalágyi Béla2018. 01. 04. csütörtök2018. 01. 04.

Kép: Budapest, 2017. november 17. A sport kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző egy budapesti edzőteremben 2017. november 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán, Fotó: Balogh Zoltán

Fábiánné Rozsnyói Katalin
Budapest, 2017. november 17. A sport kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző egy budapesti edzőteremben 2017. november 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán

A Magyar Sport kategóriában Fábiánné Rozsnyói Katalin mesteredző lett az idei Prima Primissima díj nyertese. Három jelölt közül választották a kajak nagyasszonyát az elismerés tulajdonosának és a vele járó 15 millió forint birtokosának.

Akik ismerik a sportágat, állítják, igazságos döntés született – jóllehet, a birkózó olimpiai bajnok és mesteredző Kocsis Ferenc, illetve a sokszoros világbajnok és olimpiai ezüstérmes Wichmann Tamás kenus is méltó lett volna az elismerésre. A kitüntetést akár „családinak” is számíthatjuk: Fábiánné 1968-ban a mexikóvárosi olimpián K-2 500 méteren ezüstérmet szerzett Pfeffer Annával.

Férje, Fábián László pedig 1956-ban, Melbourne-bem a magyar kajaksport első olimpiai aranyérmét nyerte társával, Urányi Jánossal a 10 000 méteres versenyszámban: a Neudonsee tó vizén három és fél hajóhosszal előzték meg a német egységet. (Urányi János, sajnos a negyven életévét sem érte meg, a tüdeje vitte el, a csepeli temetőben nyugszik). A húszéves ötkarikás bajnok Fábián Öcsi mára Öcsi bácsi lett 26 magyar bajnoki címével, a világ- és Európa-bajnokságokon összelapátolt 10 aranyérmével.

Lányuk, Mónika válogatott kajakos volt, most fiatalokat oktat. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy évtizedek óta a szolnoki Holt-Tiszán közelről kísérhetem figyelemmel Fábiánné – akit mindenki csak Kati néniként emleget – munkásságát.

Felidézem beszélgetéseinket, az egyiket úgy az ezredforduló tájáról. Akkor azt mondta: „1956-ban vettem először lapátot a kezembe és ültem hajóba. Szeretem a kerek számokat, úgyhogy lehet, ötven év után, tehát 2006-ban vis?- szavonulok.” Hát persze, hogy ebből nem lett semmi.

Egyszer lírai hangulatában nyilatkozott a víz partján:

„Mondjon egy sportágat, amelyik szebb a miénknél: napsütésben ragyogóan szikrázik a pálya, de esőben is elgyönyörködhetünk a nádasok sorfalában, miközben tavirózsák között vezet az út és a csend szüli a nagy tetteket. Fáj a szívem, amiért ez a nagyszerű sport nem kap élénkebb nyilvánosságot. Mennyivel felkapottabb a vízipóló, ahol az uszoda párájában gladiátorok csatáznak. A mi pompás alakú lányainkat legfeljebb a rajtnál és az eredményhirdetésnél lehet látni, egyébként derékig ülnek a hajóban. Miért nem lehet az összecsapások előtt bemutatni őket, mint a kosárlabdázókat? A kajak-kenu bele van komponálva a természet közepébe. Ezt nem sok sportág mondhatja el magáról. Mégsem tudjuk elérni, hogy jobban adjanak el bennünket.”

Aki azt hiszi, hogy a sikeres edzőnőnek a nyilvánosság hiányzik, téved. A versenyek során nemegyszer a rejtekhelyéről nézi – olykor televízión – a versenyzőit. Gratulálni sem szokott nekik, mert az olyan lenne, mintha a saját kezét szorongatná… Mindenesetre az egyik olimpia előtti szavazáson a közvélemény 85 százaléka biztos volt a kajakos lányok aranyérmében.

A következő sportág úgy jó negyven százalékkal hátrább következett…
 

Ezek is érdekelhetnek