Lezáratlan ügyek

Több mint 100 napja annak, hogy Németországban nem sikerült új kormányt alakítani. Miután a szeptember 24-i választások után Angela Merkelnek (CDU) a zöldekkel és a liberálisokkal folytatott tárgyalásai kudarccal végződtek, most ismét a szociáldemokratákkal (SPD) próbálnak zöld ágra vergődni. A CDU és az SPD közötti koalíciós tárgyalások január 7-én kezdődnek Berlinben.

Ország-világMarkos Mária2018. 01. 07. vasárnap2018. 01. 07.

Kép: The chairwoman of the Christian Democratic Union (CDU) and German chancellor Angela Merkel before the start of the CDU federal board meeting at the party headquarters in Berlin, Germany, 18 December 2017. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa, Fotó: BERND VON JUTRCZENKA

CDU federal board
The chairwoman of the Christian Democratic Union (CDU) and German chancellor Angela Merkel before the start of the CDU federal board meeting at the party headquarters in Berlin, Germany, 18 December 2017. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa
Fotó: BERND VON JUTRCZENKA

A német kancellár – politikusi pályáján nem először – válságba került. Több tekintélyes vezető – pártján belülről és kívülről egyaránt – vélekedik úgy, ha nem sikerül az újabb nagykoalíció megalakítása Németországban, és előrehozott választást kell kiírni, azon a Kereszténydemokrata Uniónak már nem Angela Merkel vezetésével kellene részt vennie. A tárgyalópartnerek között meglévő egyik töréspont a menekültek családegyesítésének kérdése. A német kormány 2018 tavaszáig felfüggesztette a menekülteknek azt a jogát, hogy az ideiglenes menekültstátuszt kapott emberek Németországba hozhassák családtagjaikat.

A kereszténydemokraták és a bajor keresztényszociálisok szerint ez újabb menekültválságot idézne elő, hiszen ennek alapján legalább 390 ezer szír menekült hozathatná Németországba – a legkevesebb egymillió új embert jelentő – családtagjait. A szociáldemokraták ezt a tiltást oldanák fel. Fontos kérdés a német egészségbiztosítás ügye is. Sigmar Gabriel alkancellár azt mondta: elfogadhatatlan számukra, hogy a társadalombiztosításban részesülők rosszabb ellátást kapjanak, mint a magánbiztosítással rendelkező német polgárok.

A stabil német koalíció megteremtése Emmanuel Macron francia elnöknek sem közömbös. Szeptemberben javaslatot tett az EU reformjára, terveit csakis német támogatással tudja megvalósítani. A végkifejlet Magyarországot is nehéz helyzetbe hozhatja, hiszen Macron tervei szerint az eurozónába nem tartozó országok csak a kétsebességes Európa külső körébe kerülnének, Martin Schulz pedig egyenesen azt várná el, hogy aki nem vesz részt az erősebb szövetségben, az távozzon az EU-ból.

Ezek is érdekelhetnek