Mr. Nagy karrierje

A Medvék magyar származású edzőt kaptak az Amerikai Egyesült Államokban. Az történt ugyanis, hogy az észak-amerikai profi amerikaifutball-ligában Matt Nagyot nevezték ki a Chicago Bears vezetőedzőjévé.

Ország-világ-ftb-2018. 01. 14. vasárnap2018. 01. 14.

Kép: ARCHIVO - En imagen de archivo del 5 de noviembre de 2017, el coordinador ofensivo de los Chiefs de Kansas City, Matt Nagy, antes del partido frente a los Cowboys de Dallas, en Arlington, Texas. (AP Foto/Michael Ainsworth, archivo), Fotó: Michael Ainsworth

Matt Nagy
ARCHIVO - En imagen de archivo del 5 de noviembre de 2017, el coordinador ofensivo de los Chiefs de Kansas City, Matt Nagy, antes del partido frente a los Cowboys de Dallas, en Arlington, Texas. (AP Foto/Michael Ainsworth, archivo)
Fotó: Michael Ainsworth


A harminckilenc éves Nagy már az USA-ban született, sőt az édesapja is. Nem ő az első magyar származású tréner, aki ilyen lehetőséghez jutott az amerikai élsportban. Don Shula, a Baltimore Colts (1963–1969) és Miami Dolphins (1970–1995) vezetőedzője is magyar emigránsok leszármazottja volt, s magyarként is emlegetik George Stanley Halast, akinek a szülei Pilsenből, az akkori Osztrák–Magyar Monarchia területéről vándoroltak ki Amerikába. Halas ráadásul a Chicago Bears legendás vezetőedzőjeként 1920 és 1967 között négyszer is irányította a csapatot, és részt vett az úgynevezett T-formáció kidolgozásában, amivel forradalmasította az amerikai futballt.

Matt Nagy maga is profi játékos volt, öt különböző csapatban irányítóként játszott, tíz éve pedig elindult edzői karrierje a Philadelphia Eaglesnél. Chicagóba úgy került, hogy az előző vezetőedző, John Fox nem hozta a várt eredményeket: három év alatt csak tizennégyszer nyert csapatával, és egyszer sem jutott el az alapszakaszig.

A klub vezetése most eredményeket vár Matt Nagytól, minimum azt, hogy a Medvék eljussanak az alapszakaszig. De az sem volna baj, ha előbb-utóbb fényes győzelmekre vezetné a Chicago Bearst – erre utoljára 1963-ban volt példa, amikor a csapat bajnoki címet nyert, majd 1985-ben a Super Bowlt is, az amerikaifutball-bajnokság döntőjét.  
 

Ezek is érdekelhetnek