Új útvonalon

Ukrajnából indult az a menekülteket szállító repülőgép, amely a Szabolcs megyei Kállósemjén mellett landolt a múlt hét elején.

Ország-világB. G.2018. 01. 31. szerda2018. 01. 31.

Kép: Kállósemjén, 2018. január 17. Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt, Fotó: Czeglédi Zsolt

Új útvonalon
Kállósemjén, 2018. január 17. Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt

Az alacsonyan szálló, házak fölött átrepülő gépet egy szabadnapos kállósemjéni rendőr találta gyanúsnak, s riasztotta a szolgálatban lévő kollégait. A rendőrség kutyákkal és hőkamerákkal érkezett a helyszínre, s nem sokkal később egy szántás közepén meg is találták az An–2-es gépet. Ám a személyzetnek és az esetleges utasoknak nyomuk veszett, az esti sötétség pedig akadályozta a felderítésüket. A kutyák szimata azonban segített, pár óra elteltével a leszállási helytől mintegy két kilométerre, a község templomkertjében nyolc vietnami állampolgárra bukkantak, három afgánt pedig a helyközi buszjáraton találtak meg.

A vizsgálatok lezártáig a hatóságok nem szívesen nyilatkoznak, de a helyiek szerint nem először járhatott már itt a repülő, amelynek a földről is segíthettek az esti landolásban, mert a közelében elhagyott lámpákat, csomagokat is találtak.

A gép az utasoktól megszabadulva természetesen fel is akart szállni, de a földet éréskor a vizes füvön megcsúszva egy felszántott területen kötött ki, és a sár foglyul ejthette. A migránsok közül egy afgán menekültstátust kért Magyarországtól, a többieket pedig visszaadták Ukrajnának. A repülőt a magyar hatóságok lefoglalták, amely most szétszerelve a nyíregyházi repülőtéren vár a sorsára. Pár nap elteltével az ukránok jelezték, az ország belsejében felszálló gépet ők is észlelték, de megfelelő eszközök híján nem tudták megakadályozni, hogy az átrepüljön Magyarországra.

Az eset kapcsán a Honvédelmi Minisztérium is megszólalt. Mint írták, a Magyar Honvédség Légi Irányítási Központja múlt hétfőn a kora esti órákban már az országba lépés előtt észlelte a Magyarország légtere felé alacsony magasságban közeledő, azonosítatlan kis repülőgépet. Annak helyzetéről, mozgásáról és haladási irányáról folyamatosan tájékoztatta az illetékes szervezeteket, ezzel együtt ahatárvédelmi szolgálatba bevont rendőr ierőket. A rendőrség határvadász egységeiazonnal életbe léptették az ilyen esetekre vonatkozó rendszabályokat, aktivizálták erőiket. A kisgép magasságvesztése nyomán a radarjel megszűnt. Ezután az országhatárt átlépve az azonosítatlan repülő leszállt, amelyet követően a rendőrség haladéktalanul intézkedni tudott. A radarjel megszűnése okán az ország légvédelmi rendszerébe bevont Gripen vadászrepülőgépek felszállása az érvényben lévő szabályozásnak megfelelően nem volt indokolt.

Ezek is érdekelhetnek