Ebek harmincadján

Nemcsak a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) életében kezdődött az előző héten sorsdöntő szavazás, Lima kutya és Kotka macska is babérokat aratott a politikusi pálya első lépcsőfokának számító tagságot illetően.

Ország-világ(markos)2018. 02. 27. kedd2018. 02. 27.

Kép: A dog sleeps during an election campaign rally of the Social Democratic Party (SPD) in Bochum September 21, 2009. REUTERS/Ina Fassbender (GERMANY POLITICS ELECTIONS ANIMALS) - GM1E59M04J501, Fotó: Ina Fassbender

A dog sleeps during an election campaign rally of the Social Democratic Party (SPD) in Bochum
A dog sleeps during an election campaign rally of the Social Democratic Party (SPD) in Bochum September 21, 2009. REUTERS/Ina Fassbender (GERMANY POLITICS ELECTIONS ANIMALS) - GM1E59M04J501
Fotó: Ina Fassbender

A több mint 460 ezer tagot számláló pártnak – többek közt Limának és Kotkának – egyenként kell szavaznia arról, támogatják-e a párt részvételét az új német nagykoalícióban. Az elmúlt néhány hétben legalább 20 ezer új tagja lett a pártnak, ami annak köszönhető, hogy az ifjú szocdemek (Juso) nem szeretnének nagykoalíciót Angela Merkel kereszténydemokratáival, éppen ezért újoncokkal akarják megakadályozni a történelmi mélyponton lévő párt újabb kormányzati szerepvállalását.

A szavazás eredményének hitelességét némiképp megkérdőjelezi a Bild című bulvárlap sajátos kísérlete. Munkatársai azt tesztelték, mennyire ellenőrzik a pártban, hogy valódi személyek csatlakoznak-e az SPD-hez. Írtak ezért egy tagbelépési kérelmet a Spanyolországból származó, hároméves Lima kutya nevében. A regisztrációhoz az eb gazdájának e-mail címét és lakcímét adták meg. Két óra múlva meg is érkezett a visszaigazoló e-mail: Kedves Lima! Nagyon örülünk a belépésednek. Ezután már részt vehetsz a pártszavazáson. A Bild ezután Kotka Kowalskát, a Lengyelországból származó macskát is felvetette az SPD tagjai közé. Továbbra is kérdéses, lesz-e tartós német nagykoalíció a kutya-macska barátságból.

Ezek is érdekelhetnek