Feltételes mód

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma nyilvánosságra hozta azoknak a prominen soroszoknak a listáját, akik szoros kapcsolatban állnak a Kremllel. Nyomatékkal hozzátették: összeállításakor mindenki által nyilvánosan elérhető, tényszerű bizonyítékokat használtak, s nem szankciós listáról van szó.

Ország-világMarkos Mária2018. 02. 04. vasárnap2018. 02. 04.
Feltételes mód

A felsoroltak között van az orosz külpolitika 114, Vlagyimir Putyinhoz szorosan kötődő szereplője és 96 oligarcha, ez utóbbiak nettó vagyona meghaladja az egymilliárd dollárt. A külügyminisztérium egyik tisztviselője azt nyilatkozta, hogy a külföldi kormányokat és a magánszektor szereplőit „figyelmeztetik, hogy a feketelistán álló – orosz védelmi és hírszerző – szervezetekkel folytatott komoly tranzakciók szankciókat eredményezhetnek.”

A lista közzétételére egy 2016-os törvény értelmében került sor, amelynek elfogadását Oroszországnak az Egyesült Államok 2016-os választásába való beavatkozása, valamint a Krím-félszigeten és a Kelet-Ukrajnában folyó katonai műveletek során az emberi jogok megsértése indokolta.„Konkrét jogalanyokra vagy magánszemélyekre vonatkozó szankciókat nem kell kivetni, mert a szabályozás valójában visszatartó erejű” – állítja a tisztviselő. A jelentés azonban nem nevezte meg sem a szervezeteket, sem a személyeket. A lista nem maradt visszhang nélkül Moszkvában sem. Már a jelentés közzététele előtt Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője úgy nyilatkozott, hogy mindez „közvetlen és nyilvánvaló kísérlet” az Egyesült Államok részéről, hogy beavatkozzon a márciusban esedékes oroszországi elnökválasztásba.

Ezek is érdekelhetnek