Hátrányos kisboltok

A falusi kisboltok jelentős része a tönkremenetel széléhez jutott az elmúlt években, sokanvégleg lehúzták a rolót. A bolt nélkülitelepülések száma 219, négyszer több, mint 15 éve.

Ország-világBiczó Henriett2018. 02. 22. csütörtök2018. 02. 22.

Kép: Küngös falu szociális foglalkoztatás munkaprogram termelés kertészledés mezőgazdaság állás segítség mini abc kisbolt nyitva tartás bezárás közért élelmiszer 2015 03 02 fotó. Kállai Márton

Hátrányos kisboltok
Küngös falu szociális foglalkoztatás munkaprogram termelés kertészledés mezőgazdaság állás segítség mini abc kisbolt nyitva tartás bezárás közért élelmiszer 2015 03 02 fotó. Kállai Márton

Ahol még megmaradtak a boltosok, ott is egyre reménytelenebbnek tűnik a helyzet – írja közleményében a blokkk.com. A népesség folyamatosan csökken a falvakban, így kevesebb a vásárló is. A munkavállalók nagy része ingázik, ők inkább a nagyobb település nagyobb boltjában költik el a pénzüket.

A magyar bolthálózat európai léptékben nézve az elaprózottabbak közé tartozik, ami a versenyképesség oldaláról azt jelenti, hogy egy bolt kevesebb vásárlót szolgál ki. Egy falusi bolt eleve hátrányban van a nagyáruházzal szemben, hiszen nagyobb láncban, nagyobb alapterületen egy kifli vagy zsemle értékesítési költsége eleve kisebb, így könnyebb azt alacsonyabb áron kínálni. De ha a bolt még nagyobb alapterületű is a kelleténél, régiek aberendezései, és akkor még nagyobba baj. Ez látszik is azon, hogy egy boltra milyen árbevétel jut. A blokkk.com számításai szerint 9374 hazai láncú boltra egyenként157 millió forintos bevétel jut, míg az 1697 multibolt egyikére 1,5 milliárd.

A másik nagy probléma a kisboltokban a fejlesztések hiánya. Sokszor ugyanis a kisboltokat anno teljesen más vásárlóerőre tervezték, ezért váltani kellett volna, de nem igazán volt miből. Természetesen a városokban is mennek tönkre boltok, az elmúlt 15 évben csaknem ötödével csökkent (több mint 30 ezer) a boltok száma Magyarországon. A városokban az üzletek 12 százaléka szűnt meg végleg, a falvakban ez az arány 40 százalék.

Ezek is érdekelhetnek