Keresik a választ

Meddig tart még? – kérdezte P. László hétfőn a bírótól. A körúti robbantóként elhíresült fiatalember láthatóan unta a tárgyalást, amely most a robbantásban megsérült rendőrök kihallgatásával folytatódott.

Ország-világhj2018. 02. 10. szombat2018. 02. 10.

Kép: Budapest, 2018. január 31. A 2016. szeptember 24-ei Teréz körúti robbantás vádlottja az ellene előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt indult per első tárgyalási napján a Fővárosi Törvényszéken 2018. január 31-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt, Fotó: Szigetváry Zsolt

Keresik a választ
Budapest, 2018. január 31. A 2016. szeptember 24-ei Teréz körúti robbantás vádlottja az ellene előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt indult per első tárgyalási napján a Fővárosi Törvényszéken 2018. január 31-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt

Lassan másfél éve már, hogy a budapesti Teréz körúton robbantás történt, amelyben két járőröző rendőr súlyosan, egy civil könnyebben megsérült. Az elkövetőt hosszú idő után kapták el, indítékai ma sem világosak.

E hét elején a két rendőrt hallgatták ki. V. László visszaemlékezéséből kiderült, a detonációt úgy érzékelte, mintha valaki petárdát dobott volna rá. A csomag, amely felrobbant, nem volt sem neki, sem a társának gyanús, azt hitték, egy hajléktalan csomagja – a körúton szinte minden kapualjban találni hasonlót. A rendőr pár percre elvesztette eszméletét, a robbanás következtében egy szög a koponyájába, egy másik a vastagbelébe fúródott, egy repesz pedig a bordái közé került – utóbbit nem tudták kivenni, most is gyakran kell ellenőrizni, nem mozdult- e el. Rehabilitációja rendben lezajlott, már visszamehetett dolgozni, bár hallása nem a régi. A. Szabina, a másik rendőr azonban nem volt ilyen szerencsés, ő most is irodai munkát végez, járőrözni nem mehetett még vissza. Rengeteg sérülés érte, többek között koponyaalapi törés, eltört a sarokcsontja és a lábközépcsontja, nyílt törést szenvedett a jobb lábszárán, a kisagyába egy szög állt, illetve elmozdultak jobb füle hallócsontjai. Meghallgatták a civil sérültet is (ő a lábán sérült meg könnyebben), a következő tárgyaláson szemtanúkat hallgatnak ki.

A két rendőr már az előző tárgyaláson bejelentette, életveszélyes sérülésük miatt 20 és 30 millió forintos a kárigényük.

Jelen volt a tárgyaláson P. László, az elkövető is, aki mosolygott a rendőrök kihallgatásakor. A bírói kérdésre úgy magyarázta ezt: tetszett neki a rabosítási képeinek kivetítése. Korábbi vallomását már az előző tárgyaláson visszavonta.

Ezek is érdekelhetnek