Rezeg a léc Londonban

Ha Theresa May kihúzza addig, a május eleji részleges helyhatósági választás kedvezőtlen eredménye jelentheti a tory vezető végét.

Ország-világR. Hahn Veronika2018. 02. 11. vasárnap2018. 02. 11.

Kép: Britain's Prime minister Theresa May arrives to attend the first day of a European union summit in Brussels on December 14, 2017. European leaders will discuss the migration crisis and defence on December 14, followed by Brexit the day after. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND, Fotó: EMMANUEL DUNAND

Rezeg a léc Londonban
Britain's Prime minister Theresa May arrives to attend the first day of a European union summit in Brussels on December 14, 2017. European leaders will discuss the migration crisis and defence on December 14, followed by Brexit the day after. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Fotó: EMMANUEL DUNAND

Gyakran fordulhat hátra jártában-mentében Theresa May kormányfő, hiszen soha nem tudhatja, mikor készül őt hátba szúrni közeli munkatársainak egyike. A brit belpolitika jelenlegi legnagyobb rejtélye, hány levél érkezett be eddig a Konzervatív Párt mindenkori vezetőválasztását levezénylő 1922-es Bizottság vezetőjéhez, Graham Bradyhez. Legalább negyvennyolc képviselőnek kell ugyanis bizalmatlansági szavazást javasolnia a tory kormányfővel szemben ahhoz, hogy erre sor kerülhessen. Találgatások szerint eddig negyvenen szánták el magukat a kockázatos kezdeményezésre.

Az az általános konszenzus azonban, hogy elég egy újabb kaotikus hét, és további honatyák hátrálnak ki May asszony mögül. Az Európai Unióból való kilépésről döntött népszavazás után, 2016 júliusában hatalomra kerülő kormányfő jövőjét végzetesen befolyásolhatják a május 3-ra kiírt részleges helyhatósági választások.

Befolyásos konzervatív vezetők attól tartanak, hogy az Európa-párti londoni kerületekre koncentrálódó voksoláson a párt hatalmas vereséget szenved. A fővárosi szavazók a tavalyi idő előtti parlamenti választás után újabb esélyt kapnak a toryk megbüntetésére a Brexit miatt. Tíz londoni önkormányzat áll konzervatív vezetés alatt. Egyes számítások szerint akár mindegyik elveszítheti többségét. A választás külön érdekessége, hogy ezen a brit állampolgársággal nem rendelkező európai munkavállalók is véleményt nyilváníthatnak. Számukra ez az első alkalom a megszólalásra a Brexit győzelme óta, azaz az európai kérdések, az EU-val folytatott tárgyalások előmenetele alaposan befolyásolhatja, melyik párt neve utáni kockát ikszelik be.

A különösen sok európai által lakott kerületek közül akár Westminster, Wandsworth és a magát a Grenfell toronyház leégése kapcsán lejáratott Kensington és Chelsea is munkáspárti irányítás alá kerülhet. Nem segítenek a konzervatívoknak a londoni demográfiai változások sem. A fiatalodó, a szociális média által erősen befolyásolt londoniak könnyen megnyerhetők a hatékony kampányolásra képes Momentum, a Munkáspárt radikális baloldali szárnya által.

A Konzervatív Párt jövőjéért aggódó, egyben a „kemény”, egységes piac- és vámuniómentes Brexitért küzdő képviselőknek a The Sunday Times értesülései szerint konkrét tervük van a „merevnek” és „hasznavehetetlennek” tekintett, még saját frakciójának tagjaival is rosszul kommunikáló Theresa May utódlására. Euroszkeptikus honatyák arra szeretnék rábírni Boris Johnson külügyminisztert, hogy álljon egy úgynevezett „álomcsapat” élére, melyben az ő kormányfősége alatt az egykori Brexit-kampány másik frontembere, Michael Gove jelenlegi környezetvédelmi tárcavezető töltené be a miniszterelnök-helyettesi tisztséget, és meglepetésre Jacob Rees-Moggnak jutna a rangos pénzügyminiszteri pozíció. A mindeddig semmilyen kormányzati feladatot nem kapott hatgyermekes, mélyen vallásos, anakronisztikus megjelenésű, a XIX. századot visszaidéző képviselő az utóbbi hat hónapban aktivizálta magát és tett szert országos népszerűségre. A róla alkotott képpel ellentétben és homofób, abortuszellenes nézetei dacára Rees-Mogg még azt is egyre hihetőbb alternatívává tette, hogy a kiszámíthatatlan Boris Johnson komoly ellenfele legyen egy vezetőválasztás során, azt követően, hogy Theresa May vagy önként lemond, vagy kiakolbólítják a Downing Street 10-ből. R. Hahn Veronika, London

Ezek is érdekelhetnek