Se füst, se láng

Szélsebesen terjed a hír, hogy a Coop-üzletlánc boltjainak egy része hétfőnként, sőt szerdán és csütörtökön is zárva tart, mert gondot jelent a garantált bérminimum kigazdálkodása. A Szabad Földnek nyilatkozó ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke szerint szó sincs bezárásokról.

Ország-világPalágyi Edit2018. 02. 08. csütörtök2018. 02. 08.
Se füst, se láng

Aki vidéken él, az pontosan tudja, hogy a kétezer fő alatti településeken eddig sem úgy nyitottak ki a boltok, mint azt a városokban élők megszokták, hiszen kinyitnak reggel, aztán bezárnak, délután pedig megint kinyitnak néhány órára – mondja lapunknak Zs. Szőke Zoltán. Az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke eddig is csupán arról beszélt, hogy vannak az országban olyan települések, jellemzően a kétezer lélekszám alattiak, főként a Dunántúlon, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár megye egyes régióiban, ahol nem könnyű a boltokat üzemeltetni. Azt ugyanis esetükben senki nem várhatja, hogy majd a forgalom növekedése kompenzálja a béremelést.

Zs. Szőke Zoltán eddig is pusztán arra hívta fel a figyelmet, hogy van az országnak mintegy ötven olyan kistelepülése, ahol a boltokat külső – akár állami – segítség nélkül nehezen lehet nyereségesen nyitva tartani. Ebben, a munkahelyvédelmi akciók mintájára, a kistelepüléseken lévő boltok üzemeltetésében jelentős előrelépéshez vezethetne például egy speciális járulékcsökkentés.

Ezek is érdekelhetnek