Hamis útlevél aranyáron

VAJON A FANATIKUS RAJONGÁS vagy csupán a sznobéria vezérli azokat, akik a valós értékénél jóval magasabb áron szerzik meg elhunyt sztárok tárgyait, ékszereit?! A közelmúltban nem várt sikerrel zárult Gábor Zsazsa hagyatékának árverése. A színésznő hiúságát ismerve, biztosan fájna neki, hogy meg sem közelítette dívatársai korábbi rekordjait...

Ország-világ(szg)2018. 05. 17. csütörtök2018. 05. 17.

Kép: Italian actress Gina Lollobrigida arrives at Villa Borghese for Italy's designer Valentino gala dinners in Rome 07 July 2007. Valentino's celebrates his 45 years in the business. The three-day event showing of some of his historic creations with a fashion show and gala dinners and parties with numerous famous italian and foreign guests. / AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI, Fotó: ALBERTO PIZZOLI

-
Italian actress Gina Lollobrigida arrives at Villa Borghese for Italy's designer Valentino gala dinners in Rome 07 July 2007. Valentino's celebrates his 45 years in the business. The three-day event showing of some of his historic creations with a fashion show and gala dinners and parties with numerous famous italian and foreign guests. / AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Fotó: ALBERTO PIZZOLI

Magyarország egykori szépének, Gábor Zsazsának hírnevét nem elsősorban a filmes szerepei, sokkal inkább házasságai, extravaganciája, szellemes mondásai alapozták meg. Összesen kilenc házasságával még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült mint a legtöbb igent kimondó díva. Utolsó férjétől, a nála 26 évvel fiatalabb Frederic von Anhalttól házastársi jogon megkapta a hercegi címet is. Zsazsa 2016 decemberé- ben, 99 éves korában halt meg. Von Anhalt herceg mindeddig a Bel Air-i luxusvillában élt, ahova 9. férjként 30 évvel ezelőtt beköltözött.

A díva rajongóit és a sztárrelikviákat gyűjtőket év elején lázba hozta a hír, miszerint elárverezik Zsazsa hagyatékát: ékszereket, festményeket, bútorokat és estélyi ruhákat. A dallasi központú Heritage Aukciósház április 14-i Beverly Hills-i árverésén értékes tárgyak keveredtek olyanokkal, melyeknek legfeljebb érzelmi értéke lehetett (miként gazdájuknál is gyakran a külcsín felé billent a mérleg nyelve a belbecs ellenében). A 450 darabból álló kollekcióból különösen azokra a speciális darabokra licitáltak, amelyek a színésznő egy-egy botrányához kötődtek. Például valaki 4000 dollárt (1 millió forintot) fizetett azért az 1989-ben kiadott kaliforniai jogosítványért, amellyel a díva pofon csapott egy rendőrtisztet. Ugyancsak busás, 4250 dolláros (1,1 millió forintos) áron talált új gazdára Zsazsa 1961-ben kelt útlevele, amelyben a születési dátumot az előzékeny hivatalnokok meghamisították. Valakinek 23 750 dollárt (6 millió forintot) ért az az aranyozott, 1927-es Steinway zongora, amelyet harmadik férjével, George Sandersszel vásárolt. A hangszer a Túl a csillogáson című filmben is feltűnt, továbbá új tulajdonosa azzal is büszkélkedhet majd, hogy játszott rajta Frank Sinatra. A legmagasabb áron, 45 ezer dollárért Margaret Keane-nek Zsazsáról készített portréja kelt el.

Summa summarum: a 900 ezer dolláros összforgalom csaknem háromszorosa lett a vártnak, de ez a szám azt is jelzi, hogy igazán kiemelkedő egyedi értékű tárgyak nem szerepeltek a tételek között. Taksájának többszöröséért kelt el Zsazsa néhány ékszere, de ezek nem rúghatnak labdába a toplistán. 

Lássuk, kik szerepelnek az élbolyban!

A többszörösen elvált amerikai asszony, Wallis Simpson arról vált nevezetessé, hogy VIII. Eduárd brit király érte mondott le a trónról. A herceg ékszerek tucatjaival halmozta el kedvesét. A Van Cleef and Arpels ékszerház, a Cartier-vel karöltve készítette el egykor a windsori hercegné pazar gyűjteményét. A legendás ékszerkollekció a hercegné halála után kalapács alá került a Sotheby’s aukciósháznál. A több mint 300 darabból álló gyűjteményben kiemelkedőnek számított egy 1940- ből származó (Cartier) flamingóklip, rubinnal, zafírral, smaragddal és gyémánttal díszítve. A kollekció egyes darabjait a becsült értékük többszöröséért adták el. 1987-ben a kollekció egy része 50 millió dolláros bevételt hozott, amivel egészen a 2011-es Elisabeth Taylor- árverésig tartotta az egyetlen tulajdonostól származó ékszerkollekcióból befolyt összeg rekordját.

A többszörös Oscar-díjas amerikai-angol színésznő életében elképesztő mennyiségű ékszert halmozott fel. Legendás kollekciója 269 gyémántból, igazgyöngyből, gyűrűkből, nyakékekből, karkötőkből és tiarákból áll. A képlet pofonegyszerű: a gyönyörű és nem utolsósorban tehetséges Taylort általában rendkívül gazdag férfiak vették körül, akik igyekeztek drágakövekkel is nyomatékot adni rajongásuknak. A színésznő összesen nyolcszor ment férjhez, így is gazdagítva pazar gyűjteményét. „Életemben három nagy szerelmem volt: Mike Todd, Richard Burton és az ékszereim” – nyilatkozta egyszer.

A 80 darabos aukciós tételsor 2011-ben 116 millió dolláros (27 milliárd forint) áron kelt el a Christie’snél, s ezzel új rekord született. Kalapács alá került többek között egy XVI. századi gyöngysor, melyet egykor Tudor Mária angol királyi hercegnő birtokolt; a nyakék több mint 11 ezer dollárért kelt el. A The Taj Mahal Diamond, egy indiai gyémánt-jade nyakék férje, Richard Burton ajándékai közé tartozott – az előzetes becslések 300 és 500 ezer dollár közöttire taksálták, végül az árverésen 8 millió dollárért kelt el. Taylor rajongott a Bulgari ékszerekért, akárcsak Gina Lollobrigida. A Sotheby’snél 2013-ban összesen 4,74 millió frankért (1,12 milliárd forint) kelt el az a 23 becses, többségében a Bulgari műhelyeiben, az 1950–60-as években készült remekmű, amelyet a 85 éves olasz színésznő bocsátott áruba. Nem a saját vagyonát kívánta növelni: a bevételből egy őssejt kezeléseket végző nemzetközi kórház olaszországi létrehozását támogatta. A legnagyobb érdeklődés Lollobrigida 1964-ből származó, gyémánt és smaragd Bulgari-fülbevalóit övezte, amelyek 2,29 millió svájci frankot, azaz 541 millió forintot hoztak. A Sotheby’s szerint saját kategóriájában még soha ennyit nem adtak egy pár fülbevalóért, legalábbis aukción.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek