Kézbesítő kerestetik

Legutóbb Győrújfaluról jött a hír, miszerint nem akadt postai kézbesítő, aki kivitte volna a leveleket, így az önkormányzat egyik munkatársa segített be. A Magyar Posta Zrt. az RTL Klub kérdésére akkor azt írta, hogy toborzással és célzott hirdetésekkel, helyettesítésekkel próbálják enyhíteni a létszámhiányt.

Ország-világ-ftb-2018. 05. 27. vasárnap2018. 05. 27.

Kép: Postás posta autó kocsi postakocsi Szanticska kisfalu 2017.05.15 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Kézbesítő kerestetik
Postás posta autó kocsi postakocsi Szanticska kisfalu 2017.05.15 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Egy mondás szerint, ami nem változik, az elenyészik. Kivéve akkor, ha a változás is felér az enyészettel. Ahhoz nem kell postai szakembernek lenni, hogy a postai kézbesítéseknél látni lehessen a változást. Az internet és az okostelefonok korában már nem divat képeslapot küldeni, az emberek leszoktak a táviratról is, és SMS-ben könnyebb és gyorsabb üzenetet küldeni, mint levelet. A hivatalos iratok még így is tartják a frontot, valamint a csomagküldemények, ami csak akkor lehet kellemetlen, ha a csomagot vagy a levelet, netán az előfizetett újságot ki sem hozzák. Ennél nagyobb gond akkor van, ha ebből kár keletkezik, és egy át nem vett vagy nem kézbesített, de kézbesítettnek tekintett hivatalos levélnek, mondjuk, jogi következménye lesz. Mindent nem lehet a postásra fogni, de ha a kézbesítőt várja az ember, ám mégse érkezik, abból mindig csak a gond van.

Győrújfalu példája azt mutatja, hogy kézbesítői gondok olykor bizony adódnak. A Magyar Posta Zrt.- től várjuk a választ, hogyan küzdenek ez ellen, és hogyan változott meg a küldeményszerkezet az utóbbi időben. Erről tájékoztatjuk majd olvasóinkat. A kézbesítői gondok lapunk információi szerint abból adódnak, hogy kézbesítőből ugyan többnyire mindig jut elegendő egy adott területre, de a fluktuáció olyan nagy, hogy mire valaki betanulna, már lehet, tovább is áll. Ennek oka egyrészt az, hogy a kézbesítőknek egyre nagyobb területet kell bejárniuk egy nap alatt, a kezdők viszont aligha élnek meg a minimálbérből, családot abból fenntartani nem tudnak. De képzés után sem vonzó a garantált bér, amely nettó 120 ezer forint havonta.

Ezek is érdekelhetnek