Üdv a pénzügyi jövőben!

Ismerős a fogalom: fintech? Nem csoda, ha nem, a legtöbb magyar értetlenül áll az új, idegen szó előtt.

Ország-világhj2018. 06. 04. hétfő2018. 06. 04.

Kép: A person shows the "Samsung Pay" system on the first day of the Mobile World Congress in Barcelonaon on February 27, 2017 in Barcelona. Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / LLUIS GENE, Fotó: LLUIS GENE

Üdv a pénzügyi jövőben!
A person shows the "Samsung Pay" system on the first day of the Mobile World Congress in Barcelonaon on February 27, 2017 in Barcelona. Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Fotó: LLUIS GENE

Ami annyira új, hogy még magyar megfelelője sem terjedt el (talán nem is fog). A mozaikszó, amely az angol financial (pénzügyi) és technika/technológia szóból áll össze, gyűjtőnév, a pénzügyi szolgáltatások új technikai körét foglalja magába. Legegyszerűbb, ha néhány példával élve mutatjuk be, melyek ezek: fintech megoldás például a mobillal törté- nő fizetés, vagy ha az okostelefonunkról indítjuk el (vagy hosszabbítjuk meg) a parkolást, ha személyes ügyintézés nélkül intézzük banki ügyeinket, ha virtuális pénzzel fizetünk – a sor hosszan folytatható, a technika/technológia rohamos fejlődésével pedig minden bizonnyal még bővülni is fog.

Hiába azonban a felgyorsult, kényelmesebb világ, mi inkább fontolva haladunk. A magyarok nagy része nem ismeri a fintech megoldásokat és bizalmatlan is, derül ki a Cofidis Hitel Monitor országos reprezentatív kutatásából. 18–69 év közötti magyarokat kérdeztek meg, akik 80 százaléka nem ismeri a fintech fogalmát, ellenben hallottak már némely fintech megoldásról, például a mobilos fizetésről vagy a virtuális pénz használatáról. Az új pénzügyi informatikai technológiákra a többség nyitott (57 százalék), de a mindennapok során még nagyon kevesen (17 százalék) használják azokat.

Ha a fintech megoldások kíváncsiságot váltanak is ki, a használatukhoz még bizalmatlanok vagyunk. A magyar társadalom három csoportra osztható e szerint. Az első csoportba tartoznak az úgynevezett pionírok, ők azok, akik nem csak nyitottan fogadják az újdonságokat, de használják is azokat. Ők egyébként a lakosság mindössze 17 százalékát teszik ki, jellemzően 30 év alatti, városi, magas keresettel és iskolai végzettséggel rendelkező férfiak.

A második csoport a fontolva haladóké, akik óvatosan, kicsit bizalmatlanul állnak ezekhez a formákhoz, de úgy gondolják, nem kizárt, hogy a jövőben használni fognak némely ilyen szolgáltatást. Ők a lakosság 40 százaléka, picit idősebbek, mint a pionírok, 30-40 évesek. A legnagyobb csoportba – 43 százalék – tartoznak az elzárkózók, ők jellemzően 50 évesnél idősebbek, kistelepüléseken élnek és alacsony keresettel rendelkeznek. Ők teljes mértékben bizalmatlanok, félnek, hogy csalók is hozzáférnek az adataikhoz, nem biztosak benne, hogy valóban működnek ezek a szolgáltatások.

Ezek is érdekelhetnek