Nyugdíjasok éhbéren

Egy 2012-es kormánypárti politikusi megállapítás szerint Magyarországon meg lehet élni 47 ezer forintból – és úgy tűnik, ez a szemlélet azóta sem sokat változott.

Ország-világ-ftb-2018. 07. 28. szombat2018. 07. 28.

Kép: pénz nyugdíj idős ember postás kifizetés juttatás 2009 10 13 Fotó: Kállai Márton

Nyugdíjasok éhbéren
pénz nyugdíj idős ember postás kifizetés juttatás 2009 10 13 Fotó: Kállai Márton

A közmunkások például havonta mindössze 54 ezer forintot kapnak, de most kiderült, hogy mintegy háromezer nyugdíjasnak még 25 ezer forintot sem utal az állam.

A Pénzcentrumnak köszönhető az, hogy kiderült, milyen kevés pénzből él sok nyugdíjaskorú ember Magyarországon. Közérdekű adatigényléssel fordultak az Állami Kincstárhoz, amelyben a nyugdíjak, öregségi nyugdíjak folyósítására voltak kíváncsiak. Öregségi nyugdíjat Magyarországon az kaphat, aki elmúlt 65 éves, öregségi teljes nyugdíjat pedig az, aki a nyugdíjkorhatár elérése mellett legalább 20 év szolgálati időt szerzett, és jelenleg nem dolgozik. Azok a nők, akik negyven évet ledolgoztak, teljes öregségi nyugdíjat kaphatnak – ennek legkisebb összege 28,5 ezer forint, ami egyben a nyugdíjminimum összege is. A most kikért adatokból – a Pénzcentrum elemzése szerint – viszont az derült ki, hogy 3267-en még az amúgy minimumnak kiszámolt összeget sem kapják meg, vagyis 25 ezer forint alatti nyugdíjból kénytelenek élni.

Azt nem tudni, az állam tehet-e valamit azért, hogy öregkorára senkinek ne kelljen megalázó pénzügyi helyzetbe kerülnie, de ehhez azt is figyelembe kell venni, sok munkavállaló önmagát hozza nehéz helyzetbe öregkorára azzal, hogy nem dolgozott, nemhogy húsz évet, de annál kevesebb munkaviszonyt tud igazolni; és aki feketén járt munkába, amiért a fizetést zsebbe kapta, annak nem gyarapodott a nyugdíjalapja, hacsak félre nem tett valamennyit. Vannak persze esetek, amikor a munkavállaló önhibáján kívül kerül nehéz helyzetbe, mert a munkáltatója nem fizette utána a járulékokat. Viszont tény az is, hogy 2010- ben éppen a jelenleg is hatalmon lévő kormány vett el az emberektől mintegy 3000 milliárd forint magánnyugdíjmegtakarítást.

Az elöregedő társadalmak, amilyen Magyarország is, várhatóan arra kényszerülnek, hogy emeljék a nyugdíjkorhatárt, de azzal legfeljebb a jelenlegi nyugdíjrendszer tartható fent.

Ezek is érdekelhetnek