Szednék a sátorfát

gy tűnik, a magyar dolgozók jelentős része nem túl elégedett a munkahelyével. A kereskedelem, a szállítás, a feldolgozóipar területén, valamint a vendéglátásban és a turizmusban dolgozók 17 százaléka azonnal, de legkésőbb 1-2 éven belül váltani szeretne, ami több mint 400 ezer embert jelent.

Ország-világ(bh)2018. 07. 31. kedd2018. 07. 31.

Kép: Mahart intermodális központjának építése, csepeli szabadkikötő, raktár, RORO, hajó, konténer, szállítás, munkás 2008.07.31. fotó: Németh András Péter

Szednék a sátorfát
Mahart intermodális központjának építése, csepeli szabadkikötő, raktár, RORO, hajó, konténer, szállítás, munkás 2008.07.31. fotó: Németh András Péter

Rajtuk kívül hat százalék (145 ezer fő) jelenleg is aktívan keres új munkahelyet – derül ki az EMPX Solutions kutatásából.

És aki váltani akar, az szedné a sátorfáját, akár az országot is itthagyná. Középtávon 220 ezer ember hagyná el az országot, igaz, 600 ezren még nem keresik a lehetőséget, de romló körülmények között elképzelhetőnek tartják, hogy külföldön vállaljanak munkát. A legrosszabb forgatókönyv szerint 820 ezer munkavállaló hagyná ott munkaadóját, ami már drámai hatással lenne az amúgy is súlyos munkaerőhiánnyal küszködő magyar gazdaságra. A váltás elsődleges motivációja a magasabb jövedelem (61%), a válaszadók 29 százaléka keres éppen annyit, mint amennyit szeretne, a többség (44%) az aktuális fizetésénél legalább egy kategóriával magasabb bérsávot tart ideálisnak. A bérükkel leginkább az alacsony végzettségűek és a magyar tulajdonú cégeknél dolgozók elégedetlenek. A magasabb bérek mellett vonzó a jobb munkakörnyezet, a biztonság és a kiszámíthatóság, a rugalmasabb munkaidő, de a szakmai fejlődést és a kihívást is szem előtt tartják a dolgozók.

Ezek is érdekelhetnek