Hivatalnok vakoló

Mindennél beszédesebb az, hogy a kormány az Emberi Erőforrások Minisztériumából bocsátja el a legtöbb dolgozót, 1800 főt. Ez azt követően derült ki, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a minisztériumokból 2500 embert, az állami vállalatoktól pedig több ezret rúgnak ki januártól.

Ország-világ-ftb-2018. 10. 27. szombat2018. 10. 27.

Fotó: Bielik Istvan

Hivatalnok vakoló Fotó: Bielik Istvan

„Gyakorlatilag munkaerőhiány van, az elhelyezkedés senkinek sem lesz nehézség”, érvelt Kovács Zoltán szóvivő a kormány közeli Hír Tv egyik műsorában, de arra nem tért ki, hogy hol lesz majd munkája az elbocsátandó mintegy kilencezer embernek. A válasz erre már csak azért sem egyszerű, mert az elbocsátott dolgozókat leginkább a feldolgozóipar, az oktatás, az egészségügy vagy éppen az építőipar tudná felvenni, de az szinte kizárt, hogy az eddig állami alkalmazásban állóknak éppen olyan végzettségük volna, valamint az elmúlt években, évtizedekben éppen olyan munkát végeztek, mint amilyen és amekkora hiány jelentkezik a munkaerőpiacon. Arra pedig nagyon kevés az esély, hogy éppen kőművesnek áll a kirúgott, az eddig kosztümben vagy öltönyben dolgozó hivatalnok, vagy infúziót ad az, aki eddig aktákat rendezett és tűzött össze. Vagy ha mégis, ezt Nyugat-Európában jobb munkafeltételek és bérkörülmények között teheti meg.

A helyzetet bonyolítja az is, hogy a bürokrácia létszámát eddig éppen maga a kormány duzzasztotta óriás méretűre, így furcsa, hogy a kabinet mindig is az olcsó állam vízióját kommunikálta, most pedig arra hivatkozik, hogy az elbocsátások enyhítenek az országban a nyár elején már történelmi rekordokat döntögető, 80 ezernél is több betöltetlen álláshely problémáján. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy elhibázott a kormány cselekedete, mert a létszámcsökkentést nem előzte meg a bürokrácia csökkentése.

Az elbocsátott dolgozókra ugyanakkor lehet, hogy nyugdíjazás és/vagy az átképzés vár, ami nem jelent garanciát arra, hogy akár többet is kereshetnek havonta, mint eddig.

FOTÓ: NÉPSZAVA