Véget ért a türelem

Nem várt tovább a kormányra az egyetem, hétfőn a CEU bejelentette, Bécsbe költözteti az amerikai diplomát adó képzéseit. Másfél éves huzavona, oktatási ügyből politikai balhévá növő ügy ért ezzel véget.

Ország-világhj2018. 12. 08. szombat2018. 12. 08.

Kép: Tüntetés a CEU mellet, a CEU ellehetetlenitése ellen Nádor utca Közép-európai Egyetem Soros 2017.04.02 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Véget ért a türelem
Tüntetés a CEU mellet, a CEU ellehetetlenitése ellen Nádor utca Közép-európai Egyetem Soros 2017.04.02 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A kormánypárti médiában következetesen Soros-egyetemnek emlegetett CEU (Central European University) nemzetközileg elismert, amerikai diplomája rengeteg külföldit vonzott az országba: a világ 130 országából érkeztek diákok, 50 országból pedig oktatók, hogy Budapesten tanuljanak, tanítsanak. A tanárok most jó pár évig ingázni kényszerülnek, ugyanis aki már megkezdte itt, Magyarországon a felsőoktatási képzést, a költözés ellenére itthon fejezheti be tanulmányait, viszont akiket januártól vesznek fel az egyetemre, ők szeptembertől már Bécsben tanulnak. De nem csak az amerikai diplomát adó képzést befejező diákok maradnak Budapesten, hanem a magyar diplomát adó, jóval kevésbé népszerű képzések is.

Hogy lehetséges ez, hogy marad is, megy is a CEU? Úgy, hogy a CEU nem teljesen azonos az egyébként ugyanazt jelentő Közép-európai Egyetemmel. Utóbbi egy itthon bejegyzett magánegyetem és az előbbi, Soros György által alapított egyetem képzéseinek ad otthont. Az egyetemnek az Egyesült Államokban eddig nem volt sem telephelye, sem oktatást nem végzett az országban. Ezt kifogásolta másfél éve a magyar kormány, megváltoztatták a felsőoktatási törvényt (a legtöbben csak mint lex-CEU hivatkoznak rá), amellyel szabályozzák a Magyarországon oktatást végző külföldi egyetemek működését. Feltételül szabták például, hogy az egyetem az anyaországban is oktasson, tartson fenn oktatási intézményt, adjon ott is diplomát, ezentúl az itteni működésről a két országnak nemzetközi szerződést kell kötnie, továbbá Magyarországon is elismert fokozatot és felsőoktatási diplomát kell adniuk, végül pedig: működésüket a Magyar Oktatási Hivatalnak kell engedélyeznie. A CEU mindennek eleget tett, New York államban kampuszt alapítottak, ott tényleges felsőoktatás folyik. A magyar kormány szerint ez nem igaz, vádjait azonban az egyetem pontról pontra cáfolta.

Megállapodástervezet is született az amerikaiak és a magyarok között, a magyar kormány azonban továbbra is „lebegtette” a CEU-t. Mindezt elégelték meg most a CEU részéről, és bár a kormány még a hét elején is azzal hárított, csak blöff a költözés, immár hivatalos: jövőre Bécsbe kell utaznia (esetleg költöznie) annak, aki a CEU, amerikai diplomát adó képzésén venne részt.

NÉMETH ANDRÁS PÉTER FELVÉTELE

Ezek is érdekelhetnek