Hány kulcs kell?

Egy férfi használt autót vásárolt egy márkaszervizből, két gyári kulcsot kapott hozzá. A gépjárműre cascobiztosítást is kötött, amelybe belefoglalták, hogy az autóhoz két gyári kulcs van.

Ország-világDr. Tanács Gábor2019. 01. 28. hétfő2019. 01. 28.
Hány kulcs kell?

A gépkocsit ezután ellopták. A kár bejelentésekor a tulajdonosnak a kulcsokat le kellett adnia a biztosítónak, amely ezután arra hivatkozva nem akart fizetni, hogy a két kulcs egyike nem centrálkulcs – amely a központi zárat távirányítóval nyitja –, hanem úgynevezett pénztárca- vagy szervizkulcs. Az autó ezek szerint nem rendelkezik a szerződésben rögzített kulcsokkal, és ennek szerepe lehet az eltulajdonításában, ezért a szerződés alapján a biztosító nem köteles fizetni.

Olvasóink tudják, hogy van szervizkulcs meg centrálkulcs? Jómagam nem tudtam. Erre hivatkozott az ellopott autó exgazdája is, hiszen tőle a biztosító képviselője csak annyit kérdezett, hány gyári kulcs van a kocsihoz, s ő becsülettel bevallotta, hogy kettő. Hogy az egyik centrál, a másik szerviz, arról neki fogalma sem volt, de ő a szerződés szerint két gyári kulcsot vallott be, majd ezt a két gyári kulcsot adta át, ezért jár neki a biztosítási összeg.

A biztosító viszont kötötte az ebet a karóhoz, hogy a biztosítási szerződésben azt nyilatkozta a tulajdonos, két egyforma kulccsal rendelkezik. Ebből szerintük az következik, hogy akkor volt két centrálkulcsa meg egy tartalék szervizkulcsa, de az egyik centrálkulcs elveszett.

A márkaszerviz dolgozói tanúsították, hogy az autónak a vásárlás idején csak az a két kulcsa volt, amit a biztosított átadott a biztosítónak. A biztosító erre azzal érvelt, hogy akkor egy lényegi feltétel tekintetében megtévesztette az autó gazdája, mert két egyforma kulcs meglétéről nyilatkozott a szerződésben. A biztosított erre azt mondta, hogy a biztosító blankettaszerződésében a nem egyértelműen megfogalmazott lényegi feltételekre fel kellett volna hívni a figyelmét, ami nem történt meg.

A bíróság végül az ellopott autó tulajdonosának adott igazat azzal, hogy laikusként nem kellett tudnia, milyen kulcsokat kapott, a számukról azonban a valóságnak megfelelően nyilatkozott a szerződésben. A biztosítónak külön fel kellett volna hívnia a figyelmét arra, hogy milyen kulcsokat kívánnak meg a biztosításhoz, mert ez a rész nem volt egyértelmű a blankettaszerződésben. Ráadásul a kulcsok számából a biztosítónak a szerződéskötéskor tudnia kellett volna, hogy egy kulcs hiányzik, az ebből fakadó hátrányt ezért nem tolhatja a biztosítottra.

Ezek is érdekelhetnek