Házrész eladó

Egy idős férfi olyan falusi házban lakott, amelynek egyharmad tulajdonrészével rendelkezett. Miután az egészsége megromlott, eldöntötte, hogy a lányához költözik, a házban lévő tulajdonrészét a benne lévő ingóságokkal, bútorokkal, mezőgazdasági gépekkel együtt eladja.

Ország-világDr. Tanács Gábor2019. 03. 04. hétfő2019. 03. 04.
Házrész eladó

Talált is rá vevőt, akivel az adásvételi szerződést úgy kötötték meg, hogy a másfél millió forintot érő ingatlan-tulajdonrészt és a benne lévő, szintén másfél millió forintra értékelt ingóságokat együtt veszi meg. A tulajdonostársak jelezték, mivel az ingóságok köre nem volt pontosan meghatározva a szerződésben, ezért élnek ugyan elővásárlási jogukkal, de csak az ingatlan tekintetében. El is kezdték fizetni a vételárrészleteket a szerződésben meghatározottak szerint, havi tízezer forintonként. A részleteket az eladó át is vette, ugyanakkor a földhivatal mégis a vevőt jegyezte be tulajdonosként.

Erre a tulajdonostársak pert indítottak azzal, hogy az adásvételi szerződés velük szemben hatálytalan. Arra hivatkoztak: mivel a szerződésben nem volt meghatározva, hogy pontosan mely ingóságok és milyen árazással képezik a szerződés tárgyát, ezért a szerződésnek ezt a részét nem tudták elfogadni. Másrészt azt mondták, hogy a szerződés színlelt, igazából az ingatlan ára volt 3 millió forint, az ingóságokat csak azért vették bele, hogy ne lehessen élni az elővásárlási joggal. Végül azt is mondták, hogy miután a teljesítésüket elfogadta, az eladó és az elővásárlásra jogosultak között létrejött a szerződés.

Az eladó és a vevő arra hivatkoztak, hogy az elővásárlásra jogosultnak az ajánlatot teljes terjedelmében el kell fogadnia. Ha csak egy részét fogadja el, akkor az tőle új ajánlatnak számít, amit az eladónak írásban el kell fogadnia ahhoz, hogy a szerződés létrejöjjön. Mivel ez nem történt meg, ezért az eladó hiába vett át néhány tízezer forintot a vételárból, ettől a szerződés még nem jött létre.

A bíróság végül az eladónak adott igazat. Az elővásárlásra jogosultak tulajdonostársak voltak, semmi akadálya nem volt, hogy megtudják, milyen ingóságok vannak a házban. Ha a szerződés színlelt volt, akkor az elővásárlási jogot nem lehet érvényesíteni, hiszen a jogosult a vevő helyén egy érvénytelen szerződésbe lépne be. Mivel a dolgait elszállítani nem tudta, az eladónak méltányolható érdeke fűződött ahhoz, hogy mindent egyszerre értékesítsen, ezért a szerződést az elővásárlásra jogosult csak változtatás nélkül fogadhatta volna el.

Ezek is érdekelhetnek