Egyszerűen csak jó

MINDEN NŐ életében eljön a pillanat, amikor úgy érzi, okvetlenül mozognia kell. Én is sokáig kerestem azt a mozgásformát, amely nemcsak egészségessé tesz, hanem örömet is okoz. Megtaláltam! Ezt onnan tudtam, hogy az első tíz perc után nem kerestem az órát a falon, hogy mikor jár le az idő, hanem azt szerettem volna, hogy sose legyen vége a táncnak.

Ország-világPuskás Kati2019. 04. 23. kedd2019. 04. 23.

Kép: Nia, táncalapú mozgás Brezina Kinga tanár 2019.04.09 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Egyszerűen csak jó
Nia, táncalapú mozgás Brezina Kinga tanár 2019.04.09 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

– A Nia olyan összetett, érzékelésalapú mozgásforma, amely a harcművészetek, a gyógyító mozgások és a tánc elemeit használja fel, s korra, testalkatra való tekintet nélkül mindenkit arra bátorít, hogy kapcsolatot teremtsen a testével, az elméjével, az érzéseivel és a lelkével. A Nia-órákon mezítláb táncolunk lélekmozgató, változatos zenékre. Minden tapasztalás, ami közben ér bennünket, pozitív irányban alakítja, ahogyan érzünk, gondolkodunk, élünk – magyarázza Brezina Kinga fekete öves Nia-tanár.

Személyes tapasztalataim is alátámasztják, hogy minden óra más, hiszen testi-lelki-érzelmi igényeinknek megfelelően alkalmazhatók a mozdulatok, és az erősségük is megválasztható: ha kedvem van, felugorhatok az égig, de ha éppen nem vagyok elég virgonc, akkor alapjáraton is élvezetes a mozgás. A Nia az öröm tánca, segít abban, hogy újra gyerekként élvezzük a mozgást. Bevallom, roppant mód zavart, hogy kezdőként éppen ellenkező irányba ugrándoztam, mint a többiek, de aztán eljött a pillanat: mindegy, mit látok a tükörben, csak az a fontos, hogy nekem itt és most jó. Kinga megfogalmazása szerint: miközben arra figyelünk, hogy mit üzen a testünk, a lélek és az elme is megpihen.

A Nia a tai-chi, a taekwondo, az aikido, a jazztánc, a modern tánc, a Duncan-tánc, az Alexander-technika, a Feldenkrais-módszer és a jóga elemeiből táplálkozik. Minden egyes óra 52 mozdulat egyedülálló párosítását kínálja, meg- és átdolgoztatva a test különböző részeit, az alapot, a törzset és a felső végtagokat. Mivel a saját aktuális fizikai-szellemi-lelki állapotra összpontosít, az abból való maximum kihozása az egyik szándéka, ezért bátran eltáncolhatják a mozdulatokat, akik ezer éve nem mozogtak, de azok is örömüket lelik benne, akik napi szintű, atletikus kihívások elé állítják magukat – mesél a Nia jótékony hatásairól Kinga, és hozzáteszi: – A Nia jóval több, mint egyszerű holisztikus fitnesz, azaz a teljességre, az egészre törekvő erőnlét, állóképesség. Alapgondolata a Mozgás Öröme és a Test Útja. A Mozgás Öröme az az egyetemes érzet, amit sokunk közül utoljára gyerekkorunkban éltünk át, amikor nem volt sem célja, sem szándéka annak, hogy ugráltunk, szaladtunk, pörögtünk, gurultunk – egyszerűen csak jó volt. Az a cél, hogy ezt az örömérzetet hozzuk vissza a testünkbe, amely elsődleges örömforrásunk, legérzékenyebb érzékelőnk, legjobb tanácsadónk. A testünk jobban ismer minket, mint mi magunkat, és az örömteli mozgás észrevétlenül segít a megrázkódtatások, elakadások feldolgozásában. A Niában örömöt, energiát, gyógyulást, felszabadultságot, testi, lelki, szellemi, érzelmi jólétet, s nem utolsósorban közösséget találhatunk.

NÉMETH ANDRÁS PÉTER FELVÉTELEI

Ezek is érdekelhetnek