Elő a zsebkendővel!

A meleg tavaszi idő virágpompába öltöztette a fákat és bokrokat, ám ennek nem mindenki örül felhőtlenül. Az allergiások életét alaposan megkeserítik a levegőben szálló pollenek.

Ország-világH. E.2019. 04. 18. csütörtök2019. 04. 18.

Kép: virág rét tavasz pitypang lány napsütés mező természet 2010 04 22 Fotó: Kállai Márton

Elő a zsebkendővel!
virág rét tavasz pitypang lány napsütés mező természet 2010 04 22 Fotó: Kállai Márton

Pontosan nem tudható, de a becslések szerint az allergiások létszáma hazánkban már túllépte a 2 millió főt. A betegek arányát tekintve ugyan még elmaradunk az európai átlagtól, ám egyre nő a számuk. Itthon legutóbb 2014-ben készült elemzés a 15 éves és annál idősebb pollenallergiásokról. Akkor a szénanáthások aránya 14,7 százalék volt, míg az uniós átlag elérte a 17 százalékot – írja a Világgazdaság.

A lapnak nyilatkozó Nékám Kristóf allergológus professzor szerint a hazai egészségügyi ellátásban az allergológia háttérbe szorul, emiatt nehéz megítélni a betegek létszámát, mivel egy részük be sem kerül az ellátórendszerbe. Hogy egyre többen vannak, arra abból is lehet következtetni, hogy az utóbbi öt évben 6,5 százalékkal emelkedett az allergia tüneteinek enyhítésére gyógyszert szedők száma. Az orrfolyást és szemviszketést csillapító vényköteles termékekre átlagosan havonta 1400–1730 forintot költöttek a betegek, míg a vény nélkül kapható készítményekért 920–1450 forintot hagytak a patikákban.

Ősszel az európai lakossági egészségfelmérés keretében itthon feltérképezik az allergiás megbetegedéseket is. A kérdezőbiztosok tízezer személyt keresnek fel szeptember második és december első fele között. A válaszadás önkéntes alapon működik, s nemcsak a szénanáthára, hanem az ekcémára és az ételallergiára vonatkozóan is tesznek fel kérdéseket. Az eredményeket várhatóan 2020 májusában közlik.

KÁLLAI MÁRTON FELVÉTELE

Ezek is érdekelhetnek