Éjjel-nappal kiegyensúlyozottan: vitaminokkal

A rossz alvás oka lehet az is, ha a szervezetünkben kevés a vitamin és az ásványi anyag. Szakértők szerint nemcsak a nyugodt éjszakai pihenés, hanem az egészséges mindennapok érdekében is sokkal tudatosabban kellene táplálkoznunk.

Ország-világBiczó Henriett2019. 08. 23. péntek2019. 08. 23.

Kép: Családi hagyományos ebéd vacsora leves hús tészta kenyér koccintás összejövetel ünnepi hizás fogyókúra evés ivás táplálkozás egészség 2009.05.02. fotó: Németh András Péter

Éjjel-nappal kiegyensúlyozottan: vitaminokkal
Családi hagyományos ebéd vacsora leves hús tészta kenyér koccintás összejövetel ünnepi hizás fogyókúra evés ivás táplálkozás egészség 2009.05.02. fotó: Németh András Péter

Bizonyított tény, hogy a kevés alvás káros következményekkel jár. A legtöbb ember nem alszik eleget, és azok száma is magas, akik az ajánlott vitaminokból és ásványi anyagokból keveset fogyasztanak.

E kérdéskört amerikai kutatók a Nemzeti Egészség- és Táplálkozási Felmérés keretében vizsgálták. Az eredmények szerint, akik éjszakánként hét óránál kevesebb ideig alszanak, átlagosan kevesebb A-, D-, B1- és B3-vitamint, magnéziumot, kalciumot, cinket és foszfort fogyasztottak. E jelenség inkább a nőket érinti. Ugyanakkor a kutatások megerősítik, hogy a megfelelő tápanyagbevitel – akár étrend-kiegészítők formájában – segíthet az alvászavarok ellen.

A mikrotápanyagok olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyekre a szervezetnek szüksége van az egészséges működéshez, de termelni nem tudja ezeket. Jelentős szerepet játszanak a növekedésben és a fejlődésben, a betegségek megelőzésében és a gyógyulásban, valamint a különböző testi funkciók működésében, mint például az alvásban is.

– Az említett vitaminok nélkülözhetetlenek, akár alszunk, akár ébren vagyunk. Tény, hogy némelyikkel igencsak hadilábon állunk – mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT (Táplálkozás, Életmód, Testmozgás) Platform szakmai vezetője.

– A D-vitamin-szükségletünket evéssel nem tudjuk fedezni, ezért ősztől tavaszig, amikor kevés a napsütés, étrend-kiegészítő formájában kellene magunkhoz venni. Hazánk lakosságának nagy része a szükségesnél kevesebb kalciumot visz be a szervezetébe, ami az alacsony tejtermék-fogyasztásból is ered.

A TÉT Platform reprezentatív felmérése szerint a 11–18 évesek naponta 300 gramm tejterméket vesznek magukhoz, miközben 500 gramm az ajánlás. Az idegrendszer, a szív és az izmok megfelelő működésében, valamint a stresszkezelésben fontos magnézium elsősorban a zöld leveles zöldségekben, az olajos magvakban, a teljes kiőrlésű gabonafélékben fordul elő.

A jobb alvás érdekében a vacsoránk legyen könnyű és szerény. Fotó: Németh András Péter

Az elégtelen alvásidő befolyásolja a hormonműködést, ami kihat a testsúlyra is. Aki hét óránál kevesebbet alszik, nagyobb valószínűséggel lesz túlsúlyos, mert nagyobb az esélye, hogy többet nassol. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindennapi táplálkozásunk legyen változatos, a zöldség, a gyümölcs és a folyadék mellett a húsok, a halak, a tojás és a gabonafélék is szerepeljenek az étrendünkben.

Ha egyensúlyba hoztuk napi étkezésünket, vacsorára is többfélét ehetünk, de lényeges, hogy lefekvés előtt 2-2,5 órával történjen meg az utolsó étkezés. Ha nehéz a gyomrunk, garantált a rossz alvás.

Mely élelmiszerekben fordulnak elő nagyobb arányban a vitaminok, illetve ásványi anyagok? A: máj, vese, tojássárgája, vaj, tej, sötétzöld vagy mélysárga zöldségek, gyümölcsök. B1: hús, belsőségek, tojás, gabonafélék héja, sötétzöld levelű zöldségek, burgonya. B3: máj, halak. Magnézium: spenót, sóska, kelkáposzta, mángold, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek. Kalcium: mák, szezámmag, tökmag, szardínia, petrezselyemzöld, gomba. Cink: brokkoli, napraforgómag, zabkása, kesudió. Foszfor: edami, parmezán és ementáli sajt, mák, szója. (Forrás: hazipatika.hu)

 

Ezek is érdekelhetnek